Franse oppositie en milieubeweging dringen aan op referendum kernenergie

Politiek
door Admin
maandag, 14 maart 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De Franse verkiezingen staan onmiskenbaar voor de deur. Met de schrik nog in de benen vanwege het onverwachte succes van het Front National in de peilingen, grijpt de oppositie de huidige situatie in Japan ook aan om zich te profileren.
De zorgen van de Fransen zijn niet ongegrond. Waar in Japan een kwart van de energiebehoefte door kernenergie wordt gevoed, is dat in Frankrijk maar liefst 75 procent. Langs de Loire wisselen de eeuwenoude kastelen en kerncentrales elkaar af. In totaal bezit het land 58 reactoren, verdeeld over 19 locaties.
De oppositie (bij monde van zowel de Parti Socialiste als de MoDem-partij van François Bayrou) ergert zich vooral aan de sussende woorden van de Franse regering en eist totale transparantie over de mogelijke risico's. Ook de Europese partij van de Europese Groenen onder leiding van Daniel Cohn-Bendit luidt de noodklok: "le risque 'zéro' n'existe pas".
Cécile Duflot van diezelfde partij wijst op risico's als terrorisme maar ook klimaatomstandigheden. Tijdens de beruchte storm van 1999 bijvoorbeeld, die zoveel schade aanrichtte in Frankrijk, zou de kerncentrale van Blayais ernstig in gevaar zijn geweest.
Als het kalf verdronken is, dempt men de put. Of, zoals de Fransen zeggen: als het paard is ontsnapt, is het te laat om de stal nog op slot te doen. Hoe zou die uitdrukking in het Japans zijn?
centrales nucleaires france