Gedoogpartners bespreken vandaag PVV-gedoe

Politiek
maandag, 22 november 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De drang van Geert Wilders om over zijn PVV te heersen als een Turkse emir levert steeds meer problemen op bij het regeren van het land. Er kan met de PVV geen afspraak worden gemaakt, hoe klein ook, zonder de Leider. En dus moet voortdurend met Wilders worden vergaderd door de coaltie. Mark Rutte is de eerste Nederlandse premier die op maandag twéé vertrouwelijke afspraken heeft. Naast het wekelijkse kopje thee bij koningin Beatrix, praat Rutte iedere maandag met Wilders en Verhagen. En net als  bij de majesteit ook bij Wilders geen ambtenaren en pottenkijkers. Vandaag is de bijeenkomst op het ministerie van EZ en ligt de vraag op tafel hoe het verder moet met de PVV. Er blijkt, onthult de Volkskrant, is nóg een vast vergadermoment tussen de partijen. Iedere dinsdagmiddag, tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer, komen de fractieleiders  Blok en Sybrand van Haersma Buma bijeen met PVV-leider Wilders. Het kan niet anders. Kamerleden zijn gewend om bij andere partijen naar binnen te lopen om zaken snel te regelen, of ze doen dat even per telefoon. Bij de PVV is het niet mogelijk om zomaar even naar binnen te lopen. Die geslotenheid komt door de partijcultuur: de PVV heeft het niet zo op transparantie.
Krijgen VVD’ers of CDA’ers eenmaal wel contact met hun tegenvoeter bij de PVV, dan is dat nog geen garantie dat er zaken kunnen worden gedaan. Want binnen de PVV wordt geen besluit genomen zonder dat Geert ervan op de hoogte is.
De neiging van Wilders om zich overal mee te bemoeien gaat binnen de kortste keren problemen opleveren, voorzien Kamerleden van de coalitie. ‘De span of control vanWilders is out of control’, zegt een van hen. Een partij van 24 man die meeregeert is niet meer te behappen voor één individu. Maar Wilders zelf wil daar nog niet aan. ‘Alles moet langs Geert.’
Lees de hele reportage in de Volkskrant.
Bron(nen): De Volkskrant