GroenLinks openbaart 'schaamteloos' telefoongesprek van tabakslobbyist met Kamerlid

Politiek
maandag, 23 september 2019 om 11:52
welingelichtekringen header 1
Je kunt tabaksfabrikanten geen gebrek aan lef verwijten. Imperial Tobacco (Gauloises, Drum en Van Nelle) heeft een Kamerlid van GroenLinks, Paul Smeulders, benaderd om lobbyist te worden. Smeulders maakte het telefoontje openbaar.
Het tabaksbedrijf vroeg het Kamerlid om zijn kritische mening en die van de partij over tabak bij te stellen. Hij reageert: "Schaamteloos dat tabaksfabrikanten Tweede Kamerleden polsen om voor hen te werken en het partijstandpunt te helpen veranderen. Op deze manier gebruiken zij een sluiproute om de strenge lobbyregels te omzeilen en zo invloed te hebben op overheidsbeleid. Als partij zijn wij hiervan niet gediend.”
Als Smeulders vraagt of de recruiter weet dat zijn partij fel tegenstander is van de tabaksindustrie reageert hij: “Dat jij bij GroenLinks zit maakt het juist nog interessanter. Dan kun je het als uitdaging zien om je eigen visie en die van je partij te veranderen” De persoon aan de telefoon zegt dat ze meerdere Kamerleden heeft benaderd voor een 'public affairs-functie' en dat ze 'ook positieve reacties kreeg'.
Advocate Bénédicte Ficq reageert furieus. "Uitermate schokkend en schandalig. De tabaksindustrie mag volgens een internationaal verdrag geen invloed hebben op de totstandkoming van beleid. Ze proberen het toch, zien we nu.”