Harde klap voor May: Brexitminister stapt op

Politiek
donderdag, 15 november 2018 om 10:27
welingelichtekringen header 1
Brexit-minister Dominic Raab stapt op, vanwege de afspraken over de positie van Noord-Ierland. Hij is de tweede bewindspersoon die vertrekt. Ook onderminister van Noord-Ierse Zaken, Shailesh Vara, is weg.
Raab publiceerde zijn ontslagbrief aan May op Twitter. Hij is het er niet mee eens dat voor Noord-Ierland aparte regels gaan gelden (de zogenoemde 'backstop'), omdat daarmee de eenheid van het Verenigd Koninkrijk op het spel staat. Raab was sinds 9 juli de belangrijkste onderhandelaar voor de Brexit. Hij volgde David Davis op, die ook al vertrok uit onvrede over May's plannen.
Er wordt gevreesd voor een kettingreactie. Toen gisteren bekend werd dat er een deal was, kwam ook al snel naar buiten dat tien ministers het er eigenlijk niet mee eens waren. "Raab was pro-brexit en kan dit akkoord dus niet steunen. Andere pro-brexit ministers die May steunen, moeten nu heel hard gaan nadenken wat ze gaan doen. Als dit voor een domino-effect zorgt, hebben we een regeringscrisis te pakken", zegt correspondent Tim de Wit.
Bron(nen): NOS RTL Nieuws