Heeft het (weigeren van) het coronavaccin invloed gehad op de Amerikaanse verkiezingsuitslag?

Politiek
door Désirée du Roymaandag, 14 november 2022 om 14:42
welingelichtekringen header 1
De oversterfte tijdens de coronapandemie was onder Republikeinse stemmers veel groter dan bij Democraten, omdat ze zich minder vaak lieten vaccineren. Heeft dit ervoor gezorgd dat de Republikeinen de Senaat niet hebben veroverd bij de tussentijdse verkiezingen?
In december 2021 was in de Verenigde Staten 91 procent van de Democratische stemmers gevaccineerd, maar slechts 60 procent van de Republikeinen liet zich beschermen tegen het coronavirus. Dit resulteerde in 25 doden per 100.000 mensen in Trump-districten, tegen nog geen 8 doden per 100.000 in districten waar in meerderheid voor Biden werd gestemd. In totaal zijn meer dan een miljoen Amerikanen overleden door een coronabesmetting.
In districten waar Trump meer dan 70 procent van de stemmen kreeg, waren gemiddeld nog meer doden te betreuren. Ook na rekening te houden met een verschil in leeftijd, locatie, gezondheid en leefstijlfactoren houdt de conclusie stand dat de Republikeinen met hun 'alternatieve waarheden' niet alleen tienduizenden doden op hun geweten hebben, maar zichzelf ook in de voet hebben geschoten als het gaat om het aantal stemmen tijdens de midterms. Doden kunnen niet stemmen.
Het was ongelooflijk spannend of de Democraten de meerderheid in de Senaat zouden behouden. Uiteindelijk bracht een verschil van 6000 stemmen in de staat Nevada de beslissing. Zou het anders zijn gelopen als de Republikeinen de gratis bescherming tegen corona niet hadden verworpen?
Bron(nen): The Guardian