Het grote verschil tussen Trump en Obama in twee foto's

Politiek
dinsdag, 29 oktober 2019 om 12:15
hh 400580198
Oud-president Barack Obama wist Osama bin Laden in de kraag te grijpen. Donald Trump mag de dood van Abu Bakr al-Baghdadi op zijn conto schrijven. Beiden pakten twee grote terroristen, beiden wilden de militaire operatie met eigen ogen zien en beiden voorvoelden hoe belangrijk dit moment voor hun presidentschap zou kunnen zijn. En daar houden de overeenkomsten op.
Trump spreekt in grote woorden over de actie: "Het is alsof je naar een film kijkt." Obama is in mei 2011 bescheidener. "We zagen in real time wat er gebeurde," zei hij tegen CNN.
Trump zocht met grote gebaren de media op, waar Obama details achterwege liet. Bovendien was die laatste voorzichtig om te voorkomen dat Bin Ladens volgelingen woedend zouden worden. Trump deed er juist alles aan om al-Baghdadi te vernederen. "Hij stierf nadat hij in een doodlopende tunnel was gerend, jammerend, huilend en krijsend. Hij stierf als een hond, een lafaard," aldus de Amerikaanse president.
Nog groter is het verschil van de foto die tijdens de operatie is genomen van de beide politici. Trump zit rechtop in het midden aan het hoofd van een grote tafel in de beroemde John F. Kennedy conference room, die vaak in films wordt nagebootst. Hij draagt een stropdas en pak en probeert gezag uit te stralen.
Obama zit aan een veel kleinere tafel op een stoel aan de zijkant, draagt een jack en zit voorovergebogen: het gaat nu even niet om hem. Terwijl: het gaat áltijd om Trump.
fc14b10e66e6434ca902a927e8934c34 0 584x389
AP Photo/The White House/Pete Souza/HH
hh 400580198 584x389
© Shealah Craighead via ZUMA Wire/HH