Hoe meer diamanten, hoe meer repressie

Politiek
door Admin
zaterdag, 27 juni 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Militaire eenheden uit Zimbabwe hebben zich in het oosten van het land een diamantmijn toegeeigend; met geweld namen ze dit gebied in hun bezit en op die manier kan president Mugabe zijn soldaten betalen die hij nodig heeft om de bevolking onder de knoet te houden.
De diamanten komen na winning op een illegale manier op de markt en vinden zo hun weg naar de klanten, zo maakte Human Rights Watch bekend.
De regering was er als de kippen bij om deze berichtgeving te ontkennen. Maar The New York Times weet te melden dat de mijnen met geweld in bezit zijn genomen tijdens een militaire operatie die Operation No Return heette en die plaatsvond in het Marange district. Daarbij zouden zo'n 200 mijnwerkers om het leven zijn gekomen; ze werden vanuit helicopters beschoten met mitrailleurs.
Sinds deze overmeestering wordt onder leiding van leger en politie met grote toewijding naar diamanten gezocht. Zimbabwe is zo goed als bankroet en nog maar kort geleden hebben soldaten geprotesteerd, omdat ze geen soldij ontvingen.
Het is voor Mugabe te hopen dat deze alternatieve manier van betalen zal aanslaan - en hij zijn nu al 29 jaar durend schrikbewind nog even kan voortzetten.