'Israëlisch leger wist al weken voor 7 oktober dat Hamas gijzelingen plande'

Politiek
dinsdag, 18 juni 2024 om 6:36
bijgewerkt om dinsdag, 18 juni 2024 om 9:46
anp 480477413
Het Israëlische leger wist al weken voor 7 oktober van de plannen van Hamas om Zuid-Israël aan te vallen - zelfs hoeveel gijzelaars de militante groepering van plan was gevangen te nemen, volgens een rapport van de Israëlische publieke omroep Kan.
In het document, dat Kan zegt te hebben ingezien, staat dat de IDF had geobserveerd hoe Hamas een reeks trainingen gaf waarbij militante strijders oefenden in het aanvallen van zowel Israëlische militaire posten als burgerlijke kibboetsen.
De IDF wist ook dat Hamas haar eenheden trainde in hoe ze gijzelaars gevangen moesten nemen en hoe ze hen moesten bewaken als ze eenmaal teruggebracht waren naar de Gazastrook.
Het Southern Command en de Gaza Division van de IDF schreven volgens Kan ook in het document dat ze verwachtten dat Hamas tussen de 200 en 250 gijzelaars zou nemen. De functionarissen hadden zelfs informatie over hoe Hamas van plan was om de gijzelaars in bepaalde extreme omstandigheden te behandelen en welke regels Hamas had opgesteld voor het executeren van gijzelaars.
Israël geloofde ten onrechte, zo berichtte de Times of Israël, dat Hamas nooit voorbij zijn hightech grensbeveiliging zou kunnen komen – een "IJzeren Muur" van beton, tunnels en scheermesdraad, compleet met op afstand bediende machinegeweren, die twee jaar voor de aanval werd geïnstalleerd.
Meer dan een jaar voor de aanval beschikte Israël over een document van 40 pagina's waarin precies stond beschreven hoe Hamas de zuidgrens zou aanvallen, meldde The New York Times vorig jaar. Maar Israël nam de plannen van Hamas nooit serieus, in de veronderstelling dat de militante groep nooit voorbij de Israëlische verdediging zou komen, meldde de Times.
Hamasmilitanten vielen op 7 oktober het zuiden van Israël aan, waarbij 1200 mensen omkwamen en honderden gegijzeld werden, van wie velen nog steeds gevangen worden gehouden.
Het exacte aantal gijzelaars dat Hamas nam is onduidelijk, maar Israël schatte het op ongeveer 240, waarvan er zich nog ongeveer 116 in Gaza bevinden, meldde de Wall Street Journal.