Jeroen Dijsselbloem een week na de Brexit: "De chaos was veel groter dan ik had verwacht"

Politiek
zondag, 03 juli 2016 om 10:05
welingelichtekringen header 1
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is een week na de Brexit verbaasd over de chaos aan de overkant van het Kanaal. "Ik had echt verwacht dat de types die een Brexit wilden wel een plan hadden bedacht dat ze zouden ontrollen. Niets daarvan. De chaos daar is nog groter dan ik had kunnen bedenken,” zegt hij in een interview met het NRC.
Gefrustreerd Even was hij emotioneel toen hij hoorde dat de Britten de EU wilden verlaten. "Van tevoren denk je: wij zijn verstandige mensen. Mochten we ooit scheiden, dan zullen we dat natuurlijk netjes doen. Maar op het moment dat het gebeurt, ben je een en al emoties: zó boos, teleurgesteld en gefrustreerd dat het alsnog uit de hand loopt. Dat hebben we – tenminste ik – niet toegelaten. Als ook politici gaan roepen ‘dit is echt Armageddon’ versterkt dat de schok in de publieke opinie en op de financiële markten."
Ramp Dijsselbloem denkt niet dat het een ramp wordt. "Als je het gewoon rationeel ontleedt, weet je dat er op een gegeven moment een nieuwe verstandhouding tussen ons en het Verenigd Koninkrijk komt. Er komt een handelsakkoord, want handel zal blijven bestaan. Al zal dat voor de Britten veel minder aantrekkelijk zijn dan wat ze nu hebben. En het land zal ook voor investeerders veel minder aantrekkelijk zijn. Dat is een feit.”
Chaos Dat andere landen het Britse voorbeeld zullen volgen, verwacht hij niet direct. "Het debat over Europa en Europese integratie was er al overal. Ook in Nederland. Zo’n overwinning is in eerste instantie een cadeautje voor iedereen die ook uit Europa wil. Maar in deze chaos voor de Britten en met de economische schade die het land nu al heeft opgelopen, is de casus ‘het is een briljant idee om uit de EU te stappen en er zijn heel veel voordelen te halen’ er deze week niet sterker op geworden.”