Kroonprins loopt naast zijn schoenen

Politiek
door Admin
zaterdag, 29 augustus 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In NRC Handelsblad staat een beschouwing van Daniela Hooghiemstra over de overwinning van Wilem-Alexander en Maxima inzake de vakantiefoto's in Argentinie. Het is een hard stuk waarin de kroonprins flink de maat wordt genomen. De auteur (ondermeer schreef zij Voor de troon wordt men niet ongestraft geboren, waar koningin Beatrix zeer ontstemd over om was, omdat in dit boek alledrie de koningen Willem als halve garen zijn afgeschilderd) schetst hoe de kroonprins door de jaren heen steeds opnieuw heeft getoond dat hij maar moeilijk uit de voeten kan met  de eisen die aan zijn positie kleven. Wel de lusten, niet de lasten - daar komt het zo'n beetje op neer.
De wijze waarop hij nu (met succes) de pers weet te breidelen, acht Hooghiemstra echt een stap te ver. WelIngelichte Kringen maakte al eerder melding (tweede link) van de huilbrief die hij tijdens deze rechtszaak zijn advocaat liet voorlezen waarin stond dat hij en zijn gezin toch ook recht hadden op een beetje privacy. Alsof de Oranjes een familie zijn als iedere andere familie.
Willem-Alexander kan geen maat houden waar het de eisen betref - of noem het privileges - waarmee hij zichzelf denkt te moeten tooien en dat zou hem nog weleens kunnen opbreken. Slot van het artikel: "De onvrede over de aanstaande koning die zijn plichten liever kwijt dan rijk is, maar wel luidkeels zijn rechten opeist, zal toenemen."