Nu al een tweede opstand(je) in Zuid-China

Politiek
maandag, 26 december 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De opstand van het vissersorp Wukan is uitvoerig in de westerse media beschreven. Maar het lijkt dat er meer aan de hand is dan een dorp waar de bweoners het niet meer nemen, met het regime. In de Zuid-Chinese havenstad Haiman heeft de politie vrijdag traangas ingezet om honderden demonstranten uit elkaar te drijven. In Haiman protesteren de stedelingen al sinds dinsdag tegen de bouw van een kolencentrale.
De inwoners van Haiman zijn kwaad op de autoriteiten omdat die een tweede kolencentrale bij hun stad willen bouwen. De reeds bestaande kolencentrale heeft volgens hen veel mensen ziek gemaakt. De vissers van de havenstad vrezen dat de kolencentrale de vissen ziek zal maken en ten koste zal gaan van hun broodwinning.
De onrust in Haiman volgt op een langdurige en grote demonstratie in Wukan, eveneens in Zuid-China. Daar kregen de inwoners het deze week voor elkaar dat de provinciale overheid toezei illegale landonteigeningen te onderzoeken. De overheid liet daarnaast drie gearresteerde demonstranten vrij en stemde in met het afgeven van de stoffelijke resten van Xue Jinbo, een activist die onder geheimzinnige toestanden in de gevangenis overleed.