Obama: ´als je immigratie zorgelijk vindt bent ben je niet meteen een racist´

Politiek
woensdag, 10 april 2019 om 6:39
bijgewerkt om woensdag, 01 mei 2024 om 7:44
obama
"Immigratiekwesties leiden tot grote beroering in Europa en in mijn eigen land", zei Obama in een toespraak in Berlijn. We moeten niet iedereen die migratie bedreigend vindt racist noemen." En om de problemen niet te laten groeien moeten volgens Obama ook eisen worden gesteld aan nieuwkomers. ¨Als je een coherente samenleving wilt, dan moet iedereen zich houden aan een aantal regels. Dat geldt ook voor de nieuwkomers. Moeten we nieuwkomers aanmoedigen om de taal te leren van het land waar ze naartoe verhuizen?" Ja, vindt Obama.
"Betekent dit dat ze nooit hun eigen taal kunnen gebruiken? Nee, natuurlijk niet, maar het is niet racistisch om te zeggen: als je hier bent, dan zou je de taal van de taal moeten leren, het land waar je net bent aangekomen omdat we een gemeenschappelijke taal moeten hebben waarin we allemaal kunnen werken en elkaar leren begrijpen. Het wordt natuurlijk gevoeliger rond religieuze kwesties, dat wordt uitdagender, en ik heb geen simpele oplossingen voor alles", zei de voormalige president.
"Maar ik denk dat we niet iedereen die door immigratie wordt beroerd als racist moeten wegzetten." Tijdens het gesprek riep Obama ook op tot "een humaan, intelligent, doordacht, ordelijk immigratiebeleid dat is gebaseerd op ons betere zelf en onze betere waarden.¨ Obama noemde ook de opkomst van het nationalisme in Europa en Noord-Amerika, en constateerde dat "het nationalisme, in het bijzonder extreem rechts, weer opduikt." "We weten waar dat toe leidt," zei hij. "Europa weet als geen ander waar dat leidt.