Ophef na uitspraak Argentijnse president: "Brazilianen komen uit de jungle"

Politiek
donderdag, 10 juni 2021 om 9:39
anp 432366955
De Argentijnse president Alberto Fernández heeft zich de woede op de hals gehaald van Brazilië. Tegen de Spaanse minister-president, die op bezoek was in Buenos Aires, zei hij dat de Brazilianen uit de jungle komen.
Fernández vertelde de Spaanse premier Pedro Sánchez: "De Mexicanen stammen af van de Indianen, de Brazilianen komen uit de jungle, maar wij Argentijnen komen van de schepen. En dat zijn schepen, die uit Europa kwamen." Fernández refereert ermee aan de vele Europese migranten die naar het land zijn getrokken. Later bood hij zijn excuses aan en zei dat hij trots was op de diversiteit van zijn land.
Fernández lijkt de frase over te hebben genomen van een lokale muzikant van wie hij fan is. Maar dat was geen excuus. Op sociale media regent het commentaar, waarbij de centrumlinkse president vooral raciale ongevoeligheid wordt verweten. "Ik wilde niemand beledigen. Ik biedt mijn excuses aan voor een ieder die zich gekwetst voelt," schrijft hij op Twitter.
Braziliaanse media zijn ook kritisch over de uitspraken. Eduardo Bolsonaro, Congreslid en de zoon van de Braziliaanse president, noemde de uitspraken racistisch en diende de Argentijnse president van repliek door hem te wijzen op de slechte economie van Argentinië. Het land zit al sinds 2018 in een recessie.
Maar ook vanuit Argentinië zelf komt commentaar. "Excuses aan mijn Mexicaanse en Braziliaanse vrienden namens alle Argentijnen. We schamen ons. Jullie weten hoeveel we van jullie houden en van jullie land en gewoonten," schreef iemand op Twitter.
Bron(nen): The Guardian