Pieter Omtzigt vindt alles best, zelfs nazi-taal

Politiek
zondag, 16 juni 2024 om 6:35
gqi4regxmaaggvr
Pieter Omtzigt was gisteren naar Nieuwsuur gekomen; vermoedelijk om de schade te beperken die zijn partij heeft opgelopen in de formatie van het kabinet. In de peilingen is NSC bezig te verdwijnen.
Maar hij faalde jammerlijk. Het lukte hem niet een steekhoudend verhaal te houden waarom hij samenwerkt met bewonderaars van de NSB, racisten en klimaatontkenners. Hij hakkelde wat over garanties en principes, maar per saldo vond hij alles wat de PVV doet goed.
Het meest onthullende was zijn mening over Marjolein Faber. Omtzigt erkende dat Faber de afgelopen jaren een racist bleek te zijn, die de islam wil verbieden en die zich bedient van taal die gelijk is aan de taal van de NSDAP in Duitsland.
Omtzigt was blij, zei hij, dat Faber had toegezegd dat soort dingen niet te zeggen nu ze minister is. Ze mag ze wel blijven denken, ze mag vanuit dat gedachtegoed handelen, als ze de Verboden Woorden maar niet meer uitspreekt.
Omtzigt sprak zijn vertrouwen uit dat het nieuwe kabinet goed zal zijn voor het land en voor de democratie. Van verschoppeling met 'functie elders', staat hij nu in het centrum van de macht. Dat mag kennelijk een paar principes kosten.