Pijnlijk filmpje: hypocriete VVD zégt vluchtelingen aan het werk te gaan helpen, maar stemt tégen motie

Politiek
donderdag, 13 oktober 2022 om 13:47
anp 447387684
Er was de afgelopen week nogal wat ophef over Utrechtse statushouders die en masse hun baan zouden opzeggen om een uitkering te krijgen. Deze berichten bleken zwaar overtrokken, maar VVD-kamerlid Thierry Aartsen was niet te beroerd om een populistisch filmpje op te nemen.
Het 'goede soort populisme' van de VVD, zoals ex-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff het graag zag, probeert Aartsen in de praktijk te brengen met een campagnefilmpje waar de Brabantse gezelligheid nou niet bepaald vanaf spat. De inhoud wakkert het onderbuikgevoel van de potentiële VVD-stemmer aan. Wanneer de beste man echter kleur moet bekennen bij een stemming in de Tweede Kamer over hetzelfde onderwerp, dan kiest hij voor het tegengestelde standpunt.
"Je leert beter Nederlands in de bedrijfskantine dan in het klaslokaal. Het kan niet zo zijn dat statushouders hun baan opzeggen om een uitkering te krijgen. Daarom wil de VVD deze mensen echt aan het werk gaan helpen", aldus Aartsen. Maar de VVD, CDA, PVV, FvD, Ja21, Haga, BBB en Lijst Omtzigt stemmen doodleuk tegen een motie om ook niet-Oekraïense vluchtelingen eerder te laten werken.