Portret van 2 vrienden

Politiek
door Admin
donderdag, 25 maart 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Kijkt u goed naar bijgaande foto, links president Sarkozy, rechts, premier Fillon. Ze kunnen het goed met elkaar vinden, zo laat Fillon niet na te zeggen, maar toch zou dit plaatje je op andere gedachten kunnen brengen.
Toen Sarko president werd was hij erg populair en zag niemand Fillon staan. Nu is Sarkozy toch wel van zijn voetstuk gevallen en staat Fillon recht overeind.
De afgelopen jaren had de premier het zwaar te verduren. Hij werd nog net niet in het openbaar door zijn baas vernederd, maar toch zeker wel achter gesloten deuren. Niet serieus genomen, door Sarkozy uitgelachen als de president onder zijn vertrouwelingen verkeerde wat dan weer naar buiten kwam en het leek niet of Sarkozy daar erg mee zat. Soms is het wel plezierig als mensen weten dat je ze minacht.
Inmiddels zien veel Fransen in Fillon de geschikte volgende president en dat zal Sarkozy niet op zich laten zitten. Ironie van de geschiedenis: de vorige president, Jacques Chirac, herkende in Sarkozy iemand die het op zijn positie had gemunt en deed er alles aan de coming man te laten struikelen. Tevergeefs overigens, maar we bedoelen maar: Sarkozy weet hoe je zoiets aanpakt.
Gisteravond zou Fillon een interview geven in het zeer geziene Journaal van TF1, maar zegde zijn komst op het laatste moment af. Moest van het Elysée, staat vandaag in Libération. Fillon moet een muilkorf om. Iedere woensdag zit de Franse regering bijeen op het Elysée, onder voorzitterschap van de president, en met alle ministers aan tafel. Dat zijn er teveel om de gang van zaken geheim te houden en daarom kan de krant vandaag ook schrijven hoe gisteren de sfeer was: 'glacial.' Maar daar zal het niet bij blijven. De op straat hoorbare kreten "Fillon président!” zullen Sarkozy helemaal razend maken. En ook zeer vindingrijk.
Bron(nen): Libération