Russische soldaat op slagveld: 'Ik zag hoe mannen voor mijn ogen uiteengerukt werden'

Politiek
woensdag, 09 november 2022 om 12:15
anp 457211381
Het lijkt wel een verslag uit de Eerste Wereldoorlog. De Russische soldaat Aleksei Agafonov is een van de 'gelukkigen' die de Oekraïense aanvallen in de loopgraven van Loehansk heeft overleefd. Hij vertelt aan de Britse krant The Guardian hoe het eraan toeging.
“Het was een hel. Het grootste gedeelte van onze eenheid is weg, vernietigd”, vertelt Agafonov. Hij was een van de vele nieuwe dienstplichtigen die naar het front werden gestuurd door Poetin. Hij kreeg bij aankomst een schop overhandigd en moest hele nachten lang loopgraven uitgraven.
Opeens waren daar de Oekraiense beschietingen en vielen granaten op Agafonov en zijn strijdmakkers. "Een Oekraïense drone vloog eerst over ons heen. En daarna begon hun artillerie ons urenlang non-stop te bekogelen”, zegt Agafonov. “Ik zag hoe mannen voor mijn ogen uiteengerukt werden.” Zijn commandant vluchtte volgens hem, toen de beschietingen begonnen.
Overlevers worden 'gek'Van de 570 dienstplichtigen hebben slechts 130 de missie overleefd. Maar zij zijn getekend uit de strijd gekomen. “Zij die het overleven, worden gek”, aldus de soldaat. De slachtpartij is tekenend voor de Russische tactiek. Slecht getrainde manschappen worden met verouderd materiaal in de strijd gegooid en dienen als kanonnenvoer. Waarschijnlijk zijn meer dan 50.000 Russische mannen op deze manier roemloos aan hun einde gekomen.
Bron(nen): The Guardian