Taxfree is een illusie

Politiek
door Admin
zondag, 28 maart 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het Nederlandse leven zit barstensvol idiote belastingen. Auto, drank, hond, huis, werk, fiets, vliegtuig, camping en ga zo maar door.
Een nieuwe belasting is zo ingevoerd maar verdwijnt zelden tot nooit. Discussies over dit onderwerp zijn bijzonder zeldzaam - en dat is heel vreemd - want hoe geldbelust de Nederlander ook mag lijken, zijn belasting betaalt hij met een vanzelfsprekendheid die gerust uniek mag heten. Een artikel vandaag in The New York Times maakt ons in zekere zin een beetje neerslachtig, want wat staat daar? In de grote haast om gaten in hun begroting te vullen, bedenken Amerikaanse staten nieuwe belastingen op 'de gekste dingen' die hier helaas al bijna vanzelfsprekend zijn.
Naar de kapper, een dating service, de wasserette, begrafenissen, de bowlingbaan - er wordt dadelijk op van alles en nog wat belasting geheven. "This is born out of necessity,” zegt gouverneur Edward G. Rendell van "Pennsylvania, een Democraat.
Zeker Edward, zo begint het altijd. En het houdt daarna niet meer op. De verschillende staten heffen verschillende belastingen, maar de trend is dat ze nu hun vindingrijkheid loslaten op het bedenken van allerlei nieuwe heffingen.
In de krant komt ene Pete Tomassoni aan het woord die in Michigan een bowlingbaan runt. Het idee dat hij voortaan belasting moet heffen op het spelen van een spelletje dat 3 dollar kost vindt hij absurd. Maar hij zal eraan moeten wennen. En wie weet komt ooit het moment dat hij niet beter weet.