Tony Blair schoot te hulp

Politiek
door Admin
zondag, 24 mei 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Wie vroeger naar de arena ging om te zien hoe mensen werden verscheurd, kan nu terecht bij de Britse dagbladen.
Sinds bekend is dat nogal wat politici hun onkosten bijzonder vrijmoedig hebben gedeclareerd, gaan de kranten helemaal voluit met nieuwe onthullingen, honende columns, bijtende commentaren en snoeiharde cartoons.
Favoriet doelwit is Gordon Brown, want hij is de hoogste. Komt dat even goed uit, want de premier was al veel langer het doel van onophoudelijke aanvallen. Nog niet een dag heeft de Britse media met een zekere lankmoedigheid geschreven dat hij de juiste man is op de juiste plaats. Integendeel! Brown kreeg altijd al onderuit de zak, deels om zijn onaantrekkelijke voorkomen, deels om zijn onhandige optreden en de media gaan nu weer met volle kracht voorwaarts.
Het zijn in de grond van de zaak jungle-praktijken: je slaat op iemand tot hij neergaat en als hij nog steeds staat, sla je opnieuw, en nog een keer en nog een keer. Staat hij nu nog steeds overeind? Hup, daar komt er weer een keiharde klap en nu zal hij toch zeker wel neergaan. Wie overeind blijft, is blijkbaar sterk en dan mag hij even blijven. Maar niet te lang, want daar is de volgende krachtmeting alweer. De politieke omgangsvormen zijn barbaars, maar op deze manier ben je er wel van verzekerd dat je de sterkste leiders krijgt die er zijn.
Terug naar Brown. The Independent onthult vandaag dat donderdag j.l. Tony Blair op bezoek is geweest bij de premier. En wat kwam die daar doen op Downing Street nr. 10? U raadt het al. Brown is teneinde raad en zijn voorganger kwam natuurlijk vertellen hoe hij in deze benarde tijden moet opereren. Zodat het beeld van de dolende Brown nog eens zwaar kon worden aangezet. En het speculeren over het feit dat hij eigenlijk te zwak is voor zijn functie weer lekker de hele zondag door kan gaan.