De wraak van de kiezer

Politiek
door Admin
zondag, 24 mei 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De helft van de leden van het Britse Lagerhuis (House of Commons) zal bij de eerstvolgende verkiezingen worden weggevaagd. 325 van de 646 leden hoeft niet te rekenen op herverkiezing, dit in verband met de malversaties die de afgelopen weken bekend zijn geworden en die tot grote woede onder de Britse bevolking hebben geleid. Dit meldt The Sunday Times vandaag.
Een dertigtal parlementsleden kan gelijk opstappen, die zijn strafrechtelijk over de schreef gegaan. Zo'n tweehonderd kunnen niet meer onder ogen komen van de kiezers in hun district. En een stuk of negentig hadden de eerstvolgende verkiezingen sowieso verloren.
Het is in dit verband van belang even stil te staan bij het Britse kiesstelsel. Engeland kent een districtenstelsel en dat betekent dat Kamerleden door hun eigen streek worden afgevaardigd. Op die manier onderhoudt de parlementarier intensieve contacten met zijn regio en in verkiezingstijd moet er keihard worden gevochten (met kandidaten van andere partijen) om de Kamerzetel te winnen. Engelse politici hebben dus een warme band met hun achterban en krijgen altijd te horen wat ze goed doen, maar vooral wat ze fout doen.
Dit keiharde stelsel is een wereld van verschil met het Nederlandse systeem. Wie hier een vriendje is van Bos of Balkenende, zit bij wijze van spreken zo in de Tweede Kamer.
De ironie wil dat het Britse kiesstelsel er ook mee te maken heeft dat er nu zulke grote schandalen zijn. Want erg veel Lagerhuisleden declareerden hun beide woningen (een in het kiesdistrict, een in Londen, terwijl in werkelijkheid vaak geen sprake was van dubbele woonlasten
Bron(nen): The Times