Uruz-dam: VS schrikken van stuntelige aanpak Nederlanders

Politiek
door Gerard Driehuiszondag, 15 maart 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De 17.000 extra Amerikaanse troepen voor Afghanistan gaan zich richten op de strijd in het zuiden van dat land. Een nieuwe aanpak is daar volgens de Amerikanen noodzakelijk, omdat van coördinatie tussen de Navo-troepen amper sprake is.
De Canadese troepen vechten in Kandahar, de Britten zitten in Helmand en de Nederlanders in Uruzgan. En ieder vecht daar zijn eigen oorlogje, op zijn eigen wijze, voor zijn eigen doelen: de politieke besluitvorming thuis.
Een militaire bron zegt dat de Amerikanen de provincies al hebben omgedoopt in Canadahar, Helmandshire and Uruzdam. "Het is totaal nutteloos om op zo'n manier een oorlog uit te vechten. Ieder 'of these guys' vechten in hun eigen provincie vrijwel zonder coördinatie met de rest."
Die gefragmenteerde benadering heeft volgens de Washington Post een politieke reden: ieder land wil thuis resultaten kunnen laten zien en voelt dus weinig voor het delen van de verantwoordelijkheid. Een commandant: "De belangrijkste vraag is niet of er meer Navo-troepen komen, maar of de troepen die er al zijn, nu gewoon hun werk gaan doen."
Bron(nen): Washington Post