Volgt na Oekraïne ook Moldavië? “De Russen willen een nieuw groot-Rusland”

Politiek
vrijdag, 22 april 2022 om 18:50
anp 445939320
Poetin heeft kennelijk de smaak te pakken. Volgens een Russische generaal wil zijn land niet alleen het oosten van Oekraïne bezetten, maar ook het zuiden. Zo zou een aansluiting komen met Transnistrië, een gebied van Moldavië dat de Russen al hebben ingenomen.
De generaal lijkt te bevestigen dat de pijlen worden gericht op Odesa, een grote havenstad in het zuidwesten. “In dat geval zou Oekraïne geen toegang tot de zee meer hebben en zal het land een verpauperde landbouwstaat worden”, zegt politicoloog David Criekemans tegen HLN.
Transnistrië zou maar al te graag geannexeerd worden door Rusland, en dat scenario is niet ondenkbaar als de Russen het zuidwesten van Oekraïne weten te beheersen. Dat beaamt ook Criekemans. In Transnistrië zijn al Russische troepen gelegerd.
Odesa veroveren zou voor Poetin een symbolische overwinning zijn. In de 18e eeuw droomde de Russische Tsarin Catharina De Grote al van een ‘Nieuw-Rusland’, dat naast de Donbas ook de regio van Odessa zou omvatten. In de laatste jaren hintte Poetin tijdens toespraken verschillende keren naar zo’n Nieuw-Rusland.
Bron(nen): HLN