VS: Inzet van kernwapens zal 'catastrofale gevolgen' hebben voor Rusland

Politiek
maandag, 26 september 2022 om 10:31
anp 302652838 1
De Russische annexatie van vier regio's in het oosten van Oekraïne lijkt binnen enkele dagen formeel een feit te zijn, en Poetin heeft al aangegeven het nieuwe Russische grondgebied met 'alle mogelijke wapens' te verdedigen. De VS neemt zijn woorden serieus en dreigt met tegenactie.
De zwaar bekritiseerde referenda in Loehansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja zijn bijna afgerond en Moskou gebruikt de uitslag om de gebieden als Russische grondgebied te claimen. Mocht het Oekraïense leger de gebieden terug willen veroveren, dan ziet Poetin dit als een aanval op Russisch grondgebied en heeft hij een excuus om zwaarder materieel in te zetten. Hij hint op het gebruik van kernwapens tegen zijn buurland.
De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan zegt hierover: “Als Rusland deze lijn overgaat, dan zal dit catastrofale gevolgen hebben voor Rusland. De Verenigde Staten zullen krachtig en resoluut reageren.”
Deskundige op het gebied van internationale betrekkingen Rob de Wijk reageert op Twitter: “Inzet van kernwapens zal ‘catastrofale gevolgen’ voor Rusland hebben, zegt VS. Kennelijk denken de Amerikanen dat er een gerede kans is dat Poetin ze gebruikt, anders kom je niet met dit soort harde waarschuwingen.”