Wat kosten drie nieuwe ministeries?

Politiek
donderdag, 13 juni 2024 om 7:23
anp 500851561
Het kabinet-Schoof krijgt drie nieuwe ministeries. Dat is vooral omdat de vicepremiers een eigen ministerie moeten hebben, vinden de leiders van het nieuwe kabinet. Die kunnen niet minister zijn op een ministerie dat geleid wordt door een andere minister.
Dat kon tot nu toe prima. Viceminister-president Carola Schouten - armoedebeleid - woonde in op het ministerie van Sociale Zaken. Maar nu moet dat anders. Dat kost heel veel geld.
Het opzetten van nieuwe ministeries in Nederland gaat gepaard met aanzienlijke kosten. Uit een rapport van de Auditdienst Rijk uit 2018 blijkt dat de heroprichting van het ministerie van Landbouw in 2017 en de naamsverandering van enkele andere ministeries toen ongeveer 31,7 miljoen euro kostte. Nu er sprake is van het oprichten van drie nieuwe ministeries, zullen de kosten waarschijnlijk nog hoger liggen .
Deze kosten omvatten zaken zoals het ontwerpen van logo’s, het drukken van bordjes en briefpapier, en het maken van nieuwe e-mailadressen. Het is nog onduidelijk of de nieuwe ministeries eigen gebouwen zullen krijgen. Er is wel ruimte in bestaande gebouwen, dus het kopen of bouwen van nieuwe panden lijkt niet direct noodzakelijk, wat kosten zou besparen. Maar bij elkaar kost de wens van de nieuwe vicepremiers zo'n 100 miljoen eenmalig en tientallen miljoenen ieder jaar voor extra ambtenaren, wagenpark, etc.
Caroline van der Plas kon niet uitleggen waar dat geld vandaan moet komen, terwijl er ook nog honderden miljoenen op ambtenaren moet worden bespaard.
Nieuwsuur: 'Weet u wat dat kost, een nieuwe minsterie oprichten?'
Van der Plas: 'Ik ben zes maanden bezig geweest met onderhandelen. Ik heb me niet verdiept in cijfers en wat het kost. Was niet mijn eerste prioriteit.'
Rob Jetten: ‘Dat betekent drie extra secretariaten, drie extra topambtenaren, drie keer extra woordvoerders en drie keer extra beleidsmedewerkers. Die 22% bezuinigen op ambtenaren gaat vast wel lukken zo!’