Wilders door Duitse ogen

Politiek
zondag, 28 februari 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De opmars van Geert Wilders is ook in het buitenland niet ongemerkt gebleven. Natuurlijk wordt hij daar in hetzelfde rijtje geplaatst als Jörg Haider, Filip Dewinter en de Zwitserse Vrijheidspartij. Maar tegelijk zijn onze oosterburen zeer benieuwd naar wat zich in hun westelijke buurstaat afspeelt.
In Duitsland kan het nog niet, zo'n politicus met een blonde kuif die openlijk tegen de islam van leer trekt, van linkse hobbies spreekt, en de eerbare sociaal-democraten op eigen terrein de thema's afpakt (zoals handen af van de AOW).
In de keurige Frankfurter Allgemeine Zeitung staat een droog verslag van een verkiezingsbijeenkomst van Wilders in Almere, met gevoel voor detail opgetekend, foutloos en zonder spelfouten (waar Welingelichte Kringen nog weleens last van heeft).
In de jaren negentig lazen wij zulke verslagen vanuit Klagenfurt of Graz, en meenden dat er van een 'typisch Oostenrijks' fenomeen sprake was. Niet dus. Interessant zijn de Lesermeinungen, waarbij velen het voor Wilders opnemen en op hem zouden stemmen als zo'n man in Duitsland mogelijk was.
Blijft de vraag hoe wij straks aankijken tegen een Duitse Wilders. Waarschijnlijk wat minder ontspannen dan hoe we nu onze Geert bezien, want Wilders blijft natuurlijk (hoewel ook Limburger) een Nederlander, en daarmee toch iets onschuldigs. Maar als Wilders in het liberale Nederland salonfähig wordt, zal dat ook op Duitsland indruk maken.