Wilders: 'Ik zeg niet dat het ze bij het CDA hun moeder wil verkopen om te gaan regeren, maar...'

Politiek
vrijdag, 22 oktober 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Wilders: ’Het CDA is een machtspartij, de grootste machtsmachine van Nederland. Ik zeg niet dat ze hun moeder verkopen om te gaan regeren, maar ze hebben er wel veel voor over om in een kabinet te komen’. Vijf medewerkers van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis in Nijmegen hielden tijdens de formatie een dagboek bij. Voor de verkiezingen besloten ze hier al toe: het stond immers vast dat het een lastige formatie zou worden. Fragmenten uit hun dagboeken staan in Trouw. Er staat niet per se iets nieuws in, maar, zoals bovenstaand citaat van voor de formatie, wel dingen die anders klinken nu de tijd voorbijging.
4 augustus 2010: Kamerdebat met informateur Lubbers. Het pad naar een kabinet met daarin VVD en PVV is volgens informateur Rosenthal onbegaanbaar, het CDA wil niet. Dan heeft Wilders het CDA toch verkeerd ingeschat.
20 september: De komende tijd zal het in de media bij gebrek aan nieuws uit de achterkamertjes vooral gaan over verwachtingen. Zo is al vaak voorspeld dat een minderheidskabinet met gedoogsteun instabiel zal zijn. Instabieler dan wat, is met het oog op het verleden de vraag.
Aanbevolen voor de politieke liefhebber
Bron(nen): Trouw