100.000 opvangplekken langs Balkanroute

Samenleving
door anp
maandag, 26 oktober 2015 om 1:26
100 000 opvangplekken langs balkanroute1445820017
In Griekenland worden nog dit jaar 50.000 opvangplekken voor vluchtelingen gecreëerd. Verderop langs de Balkanroute, waarlangs migranten naar rijkere Europese landen reizen, komen er nog eens 50.000.
Die afspraak is het meest concrete resultaat van het topoverleg in Brussel over de vluchtelingencrisis. ,,Dat moet rust en stroomlijning bieden in de stroom die naar Duitsland loopt’’, zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel en Migratie) zondagnacht na acht uur vergaderen.
De Europese Commissie had elf regeringsleiders uitgenodigd in Brussel in een poging de vluchtelingenstroom in het zuidoosten van Europa gecoördineerder te laten verlopen. Ze kwamen verder overeen dat elk betrokken land een functionaris aanwijst om snel actuele informatie uit te wisselen met andere landen. Landen die denken de instroom niet aan te kunnen, moeten binnen 24 uur om hulp vragen, zo werd afgesproken. ,,Een beleid van het doorlaten van vluchtelingen zonder het buurland te informeren is niet acceptabel'', staat in de slottekst die de leiders ondertekenden.
Verder wordt Slovenië geassisteerd met noodhulp en politiemensen. Komende week gaan vierhonderd grenswachten naar dat land. De Sloveense premier Miro Cerar had eerder op de avond gezegd dat als er niet beter wordt samengewerkt ,,de Europese Unie uit elkaar valt’’.
Niet alleen de grenzen tussen Griekenland, Albanië en Macedonië worden beter in de gaten worden gehouden, ook komt er meer toezicht langs de Griekse kust. Daarnaast beloofden de landen serieus aan de slag te gaan met de registratie van vluchtelingen.