Bolsonaro: boze hulporganisaties hebben bosbranden gesticht

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro beschuldigt niet-gouvernementele organisaties (ngo's) ervan bosbranden in het Amazonegebied te hebben gesticht. Dat zouden ze volgens de president hebben gedaan nadat de Braziliaanse regering de financiële steun aan de ngo's had ingetrokken.

De president noemde de organisaties niet bij naam en leverde ook geen bewijs voor zijn beschuldiging. Volgens Bolsonaro werkt Brazilië er hard aan om alle branden onder controle te krijgen. Het Braziliaanse oerwoud is dit jaar getroffen door een recordaantal branden.

Volgens critici van de regering zijn de branden het gevolg van het milieubeleid Bolsonaro. De president wordt ervan beschuldigd zijn aanhangers in de houtkap-, mijnbouw- en landbouwsector te bevoordelen. Hij heeft toegezegd meer landbouw en houtkap in de Amazone toe te staan ​​en meer vergunningen aan de mijnindustrie te verlenen.

Ontbossing in het Amazonegebied van Brazilië steeg in juli explosief. Het Braziliaanse nationale instituut voor ruimteonderzoek (INPE) zei dat vorige maand 2254 vierkante kilometer werd ontbost, een stijging van 278 procent vergeleken met een jaar eerder.