EasyJet verbiedt piloot om te vliegen na zelfmoordbericht

Een piloot van EasyJet schreef in een WhatsAppgroep van collega's dat hij 'zijn volstrekt zinloze leven' wilde beëindigen. Het was reden voor de Britse budgetvlieger om de piloot op non-actief te stellen.

“Ik dacht dat ik leuke mensen zou ontmoeten en dat mijn collega’s vrienden zouden worden, maar de werkelijkheid is eigenlijk dat mijn leven sinds mijn geboorte een regelrechte hel is,” aldus de depressieve gezagvoerder. Collega's van de man schrokken erg van de tekst en waarschuwden de leiding van de luchtvaartmaatschappij.

Die besloot dat de man geen passagiersvliegtuigen meer mocht besturen. Hij moet eerst onderzocht worden en in therapie. Zelf ontkende de piloot dat hij suïcidaal is. Toch heeft hij een doktersverklaring nodig vooraleer hij weer met grote groepen passagiers de lucht in mag.

“Wie bij ons zelfmoordgedachten deelt met collega’s, moet worden onderzocht. Een ontkenning van de persoon in kwestie is onvoldoende in dergelijke situaties”, aldus EasyJet. “Na de ramp met Germanwings zijn we strenger dan ooit geworden.’’

In 2015 vloog een depressieve co-piloot van een vliegtuig van Germanwings opzettelijk tegen een bergwand aan. Alle 144 inzittenden van het toestel dat onderweg was van Barcelona naar Düsseldorf kwamen om het leven.