Arts in rechtszaak om euthanasie: “Ze zei wel twintig keer per dag dat ze dood wilde”

Het is voor het eerst sinds de invoering van het recht op euthanasie in 2002 dat een arts voor de rechter moet verschijnen vanwege haar hulp bij zelfdoding.

De inmiddels gepensioneerde arts heeft euthanasie gepleegd bij een 74-jarige demente vrouw, die daar niets van wist. Bovendien had ze op de dag van de euthanasie nog het plan om 's avonds uiteten te gaan met familie.

Tijdens de zitting in de Haagse rechtbank, die vandaag en woensdag plaatsvindt, vertelt de arts: "Ze kende geen verleden en geen toekomst en kon geen betekenis meer geven aan woorden zoals dood en dementie. In die situatie moest ik proberen te praten over haar levenswens.’’

De arts zegt vele uren met de demente vrouw te hebben doorgebracht. "Ze vertoonde alleen maar lijden en chaotisch gedrag. Ik was overtuigd van het lijden en de herhaalde doodswens.’’ Volgens de dokter was ze 'diep dement' en niet meer wilsbekwaam.

Enkele jaren daarvoor had de oudere vrouw aangegeven dood te willen als ze dement zou zijn, maar op het moment van het overlijden, in april 2016, was niet duidelijk hoe ze erin stond. Er waren ook momenten dat ze niet dood wilde. De arts had duidelijker moeten informeren, aldus de rechter. De dokter handelde overigens wel in goed overleg met de familie.

Bron(nen):   AD