Spectaculaire beelden: berg puimsteen drijft als zandvlakte in oceaan

Klimaat, natuur en milieu
maandag, 26 augustus 2019 om 10:06
welingelichtekringen header 1
Een gigantische hoeveelheid puimsteen drijft in de Stille Oceaan richting het Australische Great Barrier Reef. De steenmassa is 150 vierkante kilometer groot, waardoor het water nergens meer te zien is.
De berg steen, ter grootte van anderhalf keer de stad Utrecht, is ontstaan na een onderzeese vulkaanuitbarsting in de buurt van Tonga. De lava vormt een licht, poreus gesteente dat naar de oppervlakte drijft. Twee Australische zeilers maakten er prachtige beelden van.
Universitair docent tropische mariene biologie Lisa Becking van Wageningen University spreekt van een bijzonder natuurverschijnsel. "Niet alleen vanwege de grootte van het gebied, maar ook omdat de stenen fungeren als een taxi voor dieren, planten en bacteriën. Want tijdens hun tocht over de Stille Oceaan neemt het geheel de larven van allerlei onderwatersoorten met zich mee," legt ze uit aan de NOS.
Becking vindt het fascinerend. "Het brengt een grote biodiversiteit met zich mee, zoals sponzen, algen en slakken. Ook die organismen maken deel uit van het Great Barrier Reef." Al kan dat ook negatieve gevolgen hebben. "Als er invasieve soorten of ziektes op de stenen meeliften, zou dat een bedreiging voor de huidige soorten in het rif kunnen zijn. Het is voor mij als wetenschapper erg spannend om te zien wat de larven gaan betekenen voor het rif-ecosysteem, duizenden kilometers verderop."
Bron(nen): NOS