Oprichter Dream or Donate spoor bijster? Zijn cryptomunt is ‘toekomst van de aliens’

Een van de grootste crowdfundingplatforms van Nederland Dream or Donate is deze week offline gehaald. De site is gehackt zegt oprichter Robert Jan Mastenbroek. Anderen vermoeden dat hij zelf de oplichter is. Gezien zijn verleden heeft hij de schijn in elk geval ernstig tegen.

Zanger
Robert Jan Mastenbroek, die zichzelf nu Broer Rasta noemt, heeft een veelbewogen loopbaan achter de rug. Hij begint als zanger, maar dat mislukt. Daarna start hij allerlei internetbedrijfjes. Dream or Donate is de eerste in 2013 en direct ook de succesvolste. Samen met zijn toenmalige vriendin weet hij veel geld te verdienen aan de zwakke en zieke mensen, aan wie geld wordt gedoneerd.

Wat volgt is de aanschaf van een kapitalen villa in Ommen en allerlei schimmige bedrijven, vaak niet meer dan een website en een YouTube-filmpje, die beloven dat je rijk wordt als je de cursussen en adviezen van Mastenbroek volgt.

Rasta
Begin 2018 neemt het leven van de ondernemer een wending. Zijn relatie komt teneinde en hij richt in mei van dat jaar de rasta-commune Oergoed op. Vanaf dat moment heet hij Broer Rasta en loopt hij op blote voeten. Het landgoed dat Mastenbroek in 2017 kocht voor 925.000 euro vult zich niet alleen met rasta's maar ook met dure spullen, waaronder een sportauto van meer dan een ton. Hij en zijn compagnon Sietse Pater willen vervolgens een cryptomunt oprichten.

Aliens
Dat de twee het spoor bijster zijn blijkt wel uit de begeleidende tekst. Dit is 'het geld van de aliens dat je zal bevrijden van slavernij en schuld' valt op de website te lezen. De munt moet de banken laten klappen en 'is de toekomst van de aliens'.

Ondertussen zijn er talloze mensen die donaties zouden ontvangen via Dream or Donate gedupeerd. Het gaat vermoedelijk om veel meer geld dan de 50.000 euro waar Mastenbroek het tot nu toe over heeft. De politie heeft inmiddels telefoons en computers in beslag genomen en onderzoekt de zaak.

Bron(nen):     https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4831356/robert-jan-mastenbroek-dream-or-donate-rasta-ondernemer-oplichting