Dit gedicht over pesten is van het meisje dat zelfmoord pleegde

Volgens de Meppelercourant was het meisje dat deze week een eind aan haar leven maakte vanwege pesten, dezelfde die als versbakken middelbare scholiere 2 jaar geleden een gedicht schreef over hoe ze werd gepest op de basisschool; Het gedicht raakte Jean Pierre Rawie met haar sterk persoonlijk getinte verwoording van het pesten op de basisschool. Ze won de eerste prijs bij de onderbouw. Ik had er genoeg van, het zat me tot hier. Nu ben ik daar weg, met heel veel plezier. Diep van binnen ben ik bang, want straks herhaalt het zich weer, dan voel ik die pijn weer, en dat wil ik nooit meer. Onder het oog van klasgenoten heeft deze 15-jarige scholiere uit Staphorst dinsdag een einde aan haar leven gemaakt. Op de korte weg van huis naar school sprong zij bij een spoorwegovergang voor de trein vlak voor de school zou beginnen. Pesten zou de oorzaak zijn van de wanhoopsdaad van de vmbo-scholiere van AOC Terra in Meppel, meldt De Stentor vandaag. Astrid Berendsen, van de raad van bestuur van de overkoepelende Onderwijsgroep Noord, is in het bezit van een brief van het meisje, maar over de inhoud doet zij geen mededelingen, schrijft De Stentor. ‘We zijn enorm geschrokken. Aangezien er geruchten gaan over pesten, doen wij er alles aan meer duidelijkheid te krijgen over de aanleiding van dit tragische overlijden,’ zegt zij tegen De Stentor. In de brief zou de scholiere kinderen die haar hebben gepest bij naam noemen. Berendsen: ‘We stellen als school een onafhankelijk onderzoek in. We hopen zodoende de oorzaak van deze dramatische gebeurtenis te achterhalen. Dat gebeurt ‘uiteraard’ in overleg met haar ouders. We hebben veel contact met hen.’ Het drama roept herinneringen op aan de zelfdoding van de 20-jarige Tim Ribberink uit Denekamp die zich anderhalve maand geleden van het leven beroofde. Zijn ouders zetten een rouwadvertentie om aandacht te vragen voor het pesten. Zij citeerden hun zoon: ‘Mijn hele leven ben ik bespot, getreiterd, gepest en buitengesloten.’

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. janneke123

  Het is de hoogste tijd dat scholen dit probleem serieus gaan nemen.
  Hoeveel doden moeten er nog vallen voordat die op vakantie beluste nietsnutten in gaan zien dat ze de oogkleppen af moeten gooien.

  Ik heb 20 jaar in het onderwijs gewerkt en kon de mentaliteit van mijn zogenaamde collega’s niet aan.
  Leerlingen zijn in de ogen van de meeste docenten slechts een excuus om je salaris te innen. Wat er in die koppies afspeelt zal ze een zorg zijn.

  • witz

   gaan ze toch niet doen. heb dit zelf aan de hand gehad en aangekaart op school. dan is er niks aan de hand. toen ik dreigde de kinderen van school te halen en aangifte te doen bij de politie wilde de school met mij praten. voor hun te laat . mijn kinderen zitten nu op een andere school en daar hebben ze oog voor pest gedrag en pakken het aan. pesten komt op alle scholen voor het gaat er alleen om hoe de school ermee omgaat. waar ik het meest verbaast over was is dat sommige leeraren aan het pest gedrag meedoen

   (in antwoord op janneke123)
   • henkwiersma

    Zelf kan ik me nog maar al te goed herinneren hoe op het basisonderwijs dat toen nog “lagere school” heette sommige leerkrachten “goed” waren in het kleineren van bepaalde kinderen ten overstaan van de rest van de klasgenootjes. Zouden die minkukels ook begrepen hebben dat ze hiermee een vrijbrief afgaven aan de pestkoppen in de klas om zo’n kind extra hard aan te pakken?

    (in antwoord op witz)
  • physing

   m.i. hoeven scholen dit alleen te signaleren. Misschien is zelfs dat niet een goede taak voor een school, maar eerder voor de ouders of het kind zelf.
   De echte oorzaak achter pestgedrag ligt bij de sociale achtergrond van de pestkoppen. Daar is iets mis, daar moet iets gebeuren.

   Verder worden slachtoffers ook om bepaalde redenen gekozen, en moeten deze kinderen beter beschermd worden / beter gereedschap geven worden om zichzelf te beschermen. Wellicht hebben zij zelfs ook achterliggende problemen.

   (in antwoord op janneke123)
   • witz

    wat bedoel je met sociale achtergrond? mijn ervaring is dat kinderen uit alle lagen van de samenleving pesters kunnen zijn. wel zijn er bij de pesters vaak onderliggende problemen(scheiding ouders, gepest geweest). daarbij vind ik het wel een taak van de school. het gebeurt op school dus is het ook een probleem van de school net zoals blowen op het schoolplein. de gepeste hoeft niet altijd achterliggend problemen te hebben soms word je gepest omdat je de beste of slechtste van de klas bent of omdat je een bril hebt.

    (in antwoord op physing)
    • physing

     Met sociale achtergrond bedoel ik de dingen die de pesters meemaken en leren van hun omgeving, en dan met name de dingen die negatieve invloed hebben op hen en die het pestgedrag stimuleren.

     Een mens is van nature niet een pester. Een pester wordt gemaakt door de sociale omgeving. In die zin zou het een taak voor school kunnen zijn om mensen een goed referentiekader aan te leren. Maar die taak ligt in de eerste plaats bij de ouders.
     De oorzaak van het pesten, dus de aanleiding of de reden, leggen bij het slachtoffer vind ik een foute optiek.

     (in antwoord op witz)
 2. Janah

  Ik kom net terug van die stille tocht in Almere.

 3. catchit64

  Zo, die klasgenootjes die genoemd werden in het afscheidsbriefje hebben een fijne kerst.

Reacties niet toegestaan