‘Risicovol spelen’ belangrijk voor ontwikkeling en zelfvertrouwen van jonge kinderen

Pedagogen waarschuwden al eerder dat kinderen te weinig ruimte krijgen om vrij te spelen en dat ouders te beschermend zijn. Onderzoek toont nu aan dat het inderdaad goed is voor de ontwikkeling van kinderen als ze ‘risicovol spelen’. Daarover schrijft onder meer De Standaard.

Kinderen moeten weer mogen klimmen in bomen, het hoogste klimrek in kunnen klauteren of lekker stoeien met vriendjes zonder dat hun ouders hen in de gaten houden. Onderzoekers van de Arteveldehogeschool concluderen dat dit goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Het vergroot hun competenties en versterkt hun zelfvertrouwen. Daarnaast geeft het veel spelplezier.

De studie is reden voor tientallen kinderdagverblijven in België om de regels te versoepelen. Ze proberen niet langer elk risico te vermijden en gebruiken veel minder waarschuwende opmerkingen als ‘pas op’ of ‘niet doen’. Zo moeten de kinderen weer de ruimte krijgen om zichzelf al spelend te ontwikkelen zonder dat hen de hele tijd wordt verteld dat iets gevaarlijk is.