Wie was advocaat Derk Wiersum?

Vanochtend is vlak voor zijn Amsterdamse woning advocaat Derk Wiersum geliquideerd. Hij stond de kroongetuige Nabil B. bij in de strafzaak tegen Nederlands meest gezochte crimineel Ridouan Taghi. De 44-jarige vader van twee kinderen wordt omschreven als 'een hele sympathieke, goede, gedegen collega'.

Dat zegt de secretaris van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten. Collega's noemen hem aimabel, gedreven en intelligent. Ook zijn buurman kent hem als 'een vriendelijke man'. "Als we elkaar op straat tegenkwamen, zei hij altijd vriendelijk gedag. Een fatsoenlijke vent, eigenlijk niets op aan te merken.”

Wiersum studeerde in Groningen en werkte tien jaar bij een groot kantoor in Amsterdam waarvan vier jaar als partner. Hij was plaatsvervangend rechter in de regio Zeeland-West-Brabant en was penningmeester van de Stichting Rechtshulp Terdoodveroordeelden.

Twee jaar geleden zei hij in een interview over zijn vak: "We staan allemaal de underdog bij, die de verdachte nou eenmaal is, die altijd vecht tegen een systeem. Of dat systeem heel rechtvaardig is, of onrechtvaardig is, in beide gevallen heb je een advocaat verschrikkelijk hard nodig."

Wiersum werkte eerst samen met collega Bart Stapert als advocaat van de kroongetuige. Na de liquidatie van de broer van Nabil B. trok Stapert zich echter terug. "De moord was een wake-upcall. Iedereen kon opeens een doelwit worden", zei hij daarover tegen de Volkskrant.

Wiersum werd niet beveiligd door justitie, maar de politie surveilleerde wel vaker dan normaal door zijn buurt. Ook had hij al met collega's gesproken over beveiliging.

Bron(nen):   NOS  AD