“Begin geen ‘war on drugs’, maar kijk naar geldstromen”

Na de schokkende liquidatie van advocaat Derk Wiersum wil minister van justitie Ferdinand Grapperhaus een speciale brigade opzetten die de drugscriminaliteit moet gaan aanpakken.

Lex Mellink, oud-politiechef bij de politie(regio) Utrecht en oud-directeur van de politieacademie, vertelt in Nieuwsuur hoe die brigade te werk zou moeten gaan. "Zo'n eenheid moet niet gericht zijn op het bestrijden van drugscriminaliteit. Die moet gericht zijn op het afpakken van geld. Dat vergt een andere manier van rechercheren. Een manier die meer gericht is op het vergaren van data en het met algoritmes komen."

Mellink legt uit hoeveel geld er verdiend wordt met drugshandel. "De jaarlijkse omzet naar crimineel vermogen dat gaat de begroting van menig klein land te boven, 22 miljard volgens een recent onderzoek in Amsterdam. Politie en justitie pakt ongeveer 200 miljoen per jaar af, dat is een lachertje."

Volgens de oud-politiebaas willen criminelen een positie creëren in de bovenwereld. "Geld is de drijfveer, niet drugs. De zoektocht is maar voor een klein percentage geografisch, de zoektocht naar het geld is pas echt belangrijk. Dus ik zie een belangrijke rol voor de Belastingdienst in samenwerking met opsporingsdiensten. Andere opsporingsdiensten dus dan traditionele opsporingsdiensten."

Mellink: "Het gaat om geld en patronen en het zichtbaar maken van geldroutes en daarmee aan de slag te gaan."