Wat gebeurt er nu echt bij Area 51?

Area 51 is al decennialang een van de meest mysterieuze plaatsen ter wereld. Volgens complotdenkers zou er in het gebied in de woestijn van Nevada een UFO verborgen liggen. Allemaal onzin, stelt de Amerikaanse overheid. Maar wat gebeurt er dan wel op die geheime locatie?

Roswell
De bekendste complottheorie is dat er een buitenaards ruimteschip inclusief aliens wordt onderzocht dat in 1947 crashte in Roswell, New Mexico. De zogenaamde ufo bestond in werkelijkheid uit de restanten van een mislukt geheim overheidsproject dat bedoeld was om 'de stand van Russisch onderzoek naar kernwapens vast te stellen', zo staat in een rapport van de Amerikaanse luchtmacht.

De complottheorieën kwamen pas echt op stoom toen voormalige oud-technicus van Area 51, Bob Lazar, in 1989 een interview gaf. Tegen een lokaal nieuwsstation zei hij dat hij aan een buitenaards ruimtevaartuig had gewerkt. "Zijn beweringen maakten de geheime basis in één keer wereldberoemd," aldus journaliste Annie Jacobsen. Ze schreef het boek Area 51: An Uncensored History of America's Top Secret Military Base. "Sindsdien is het gebied uitgegroeid tot een mythische plaats voor complotdenkers wereldwijd."

Geheime onderzoeksfaciliteit
Officieel is Area 51 een geheime faciliteit van de Amerikaanse luchtmacht en onderdeel van de Nevada Test en Training Range, een gigantische overheidsinstelling buiten Las Vegas. Oorspronkelijk werd het gebruikt door de CIA om het verkenningsvliegtuig U-2 te ontwikkelen en te testen, dat bedoeld was om destijds de Sovjet Unie te bespioneren.

"Omdat de U-2 op meer dan 20 kilometer hoogte kon vliegen, werd het toestel door burgers op de grond regelmatig aangezien voor een ufo. Men kon zich in die tijd niet voorstellen hoe iets zo hoog kon vliegen," aldus de journaliste. Het management van de faciliteit werd eind jaren 70 overgedragen aan de Amerikaanse luchtmacht. Maar pas in 2013 erkende de overheid het bestaan ervan. Volgens een document dat de CIA destijds naar buiten bracht, was de geheimhouding bedoeld om te voorkomen dat informatie in handen van de Russen kwam en niet om bewijs voor buitenaards leven te verdoezelen.

Complottheorieën
Vandaag de dag dient Area 51 om buitenlandse wapentechnologie te onderzoeken. "Als we een nieuw radarsysteem ontdekken wordt dat naar Area 51 gebracht, waar we onze eigen vliegtuigen ermee laten vliegen om zo de geheimen van onze vijanden te achterhalen," weet Jacobsen. Ze vervolgt: "De faciliteit is de bakermat van wat ISR genoemd wordt (intelligence, surveillance en reconnaissance, red)."

"Het is inderdaad bijna onmogelijk om je voor te stellen waar de overheid mee bezig is achter de muren van Area 51," beaamt de journalist. "De taak van de militaire afdeling daar is om wapensystemen en bewakingsplatforms te maken, die niemand kan bedenken. Ze zouden hun werk niet goed doen als wij kunnen verzinnen waar ze mee bezig zijn."

Maar hoe zit het dan met de aliens? "Desinformatie en complottheorieën dienen alleen maar om de ware doelstellingen van de faciliteit verborgen te houden. Het idee dat er ufo's daar liggen opgeslagen helpt om de programma's geheim te houden. Wat er nu precies echt gebeurt, weet niemand."

Bron(nen):   CNN