Luie westerse studenten en onderzoekers laten teksten schrijven door slimme Kenianen

Onderzoek doen is hard werken en het schrijven van wetenschappelijke teksten is niet het meest spannende om te doen, maar toch: wie een academische graad wil halen of wil promoveren zal dat lijvige boekwerk moeten afmaken. Of je huurt een slimme schrijver in die het monnikenwerk voor je opknapt.

De BBC beschrijft in een video hoe er een schrijf-industrie is ontstaan waar bijna een miljard euro in omgaat. Vooral Britse en Amerikaanse studenten en promovendi huren knappe koppen uit met name Kenia in, die voor hen een scriptie of onderzoekstekst schrijven. De Kenianen zijn zelf veelal afgestudeerd in richtingen waar in eigen land weinig werk in is. Voor ghostwriting krijgen ze een hoog salaris. "Ik kan geen werk bedenken waar ik meer mee zou kunnen verdienen," reageert een vrouw. Een ander vertelt: "Er zijn mensen die een eigen huis kunnen laten bouwen door academisch schrijven."

De BBC noemt het onethisch en spreekt van bedrog, maar laat weten dat er veel landen zijn waar er geen wet is die de praktijk verbiedt. Gek genoeg, hebben de makers van de video vooral kritiek op de spookschrijvers, niet op de luie westerse studenten en promovendi die er kennelijk geen enkele moeite mee hebben om op deze wijze een diploma te behalen.

Bron(nen):   BBC