Gebruik van crack en heroïne straks legaal in UK?

Een groep Britse politici van verschillende partijen, de All-Party Parliamentary Group on Drug Policy Reform (APPG), concludeert op basis van een uitgebreid onderzoek dat bezit en gebruik van alle illegale drugs gelegaliseerd zouden moeten worden. 'Strafrechtelijke sancties bestrijden de verslaving niet, maar marginaliseren enkel de gebruikers', concludeert de APPG. De minst schadelijke drugs zouden verkocht moeten worden in winkels met een speciale licentie, voorzien van een soort bijsluiter waarin de risico's worden beschreven. Dealen van gevaarlijke drugs moet verboden blijven, maar gebruikers die betrapt worden met een kleine hoeveelheid crack of heroïne zouden niet bestraft mogen worden. 'Wij zijn er ook van overtuigd dat er drugs zijn die veel veiliger zijn dan alcohol en tabak', zei barones Meacher, voorzitster van de groep, op BBC Radio 4. 'Als er 'legal highs' als substituut voor ecstasy verkrijgbaar zouden zijn - bijvoorbeeld in een apotheek en voorzien van duidelijke informatie - dan zou je in ieder geval weten wat er in zit. Dat zou een stuk veiliger zijn dan de 60 miljoen ecstasypillen die jaarlijks aan jonge mensen worden verkocht door criminele bendes en de illegale dealers.' voegde zij eraan toe. Het onderzoeksrapport verwijst naar het voorbeeld van Portugal waar de legalisering van drugs heeft geleid tot een daling van het aantal jonge verslaafden. De regering wil juist de opkomst van nieuwe psychoactieve stoffen, de 'legal highs', de kop indrukken. David Cameron stelt dat het huidige drugsbeleid uitstekend werkt: officiële cijfers tonen aan dat het drugsgebruik in Engeland en Wales op zijn laagst is sinds 1996.

Bron(nen):   BBC News      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Michiel Thalen

  Waar slaat die titel nou weer op? Zelfs in jullie eigen verhaal zeggen jullie dat de gevaarlijk drugs (heroine en crack bijv) gewoon verboden moet blijven.

  Wat ze hier zeggen is dat minder schadelijke drugs toegelaten moet worden. Daar zijn ook veel argumenten voor. Zo is alcohol schadelijker dan veel van de gebande drugs.

  In nederland staan op veel feesten ook tenten van de GGD die je xtc voor je testen. De vraag is alleen nog hoe je dealen moet gaan reguleren.

  • Redactie Welingelichte Kringen

   Er staat: dealen blijft verboden, maar bezit van een kleine hoeveelheid voor eigen gebruik niet. Titel wordt aangepast.

   (in antwoord op Michiel Thalen)
  • Niegol

   Die GGD op feesten staan er niet meer.

   Die zijn door de regeringen Balkelende opgedoekt.

   Tegenwoordig lopen er juist agenten in burger (zien eruit als de de grootste feestneuzen) rond om mensen te pakken die een half pilletje slikken. Dit helpt echt enorm bij de ongedwongen feestsfeer van legale feesten… (en verklaart misschien dus een deel van de opkomst van de illegale feesten)

   (in antwoord op Michiel Thalen)
 2. Vogelbeest

  De Amerikaanse drooglegging in de jaren ’30 heeft wel aangetoond dat verbieden nooit werkt en niet te handhaven valt.
  Bovendien wordt de hele discussie of drugs wel of niet legaal moeten grotendeels gevoerd door mensen die zelf nog nooit iets gebruikt hebben en dus totaal niet weten waar ze het over hebben.
  Als een stel mensen die nog nooit alcohol gedronken heeft moet gaan beslissen of een glaasje wijn of bier legaal mag zijn krijg je hele veemde, verkrampte discussies.

  Hetzelfde is het geval met drugs. Door de sterk overtrokken berichtgeving leeft schijnbaar bij vele politici het gevoel dat je na 1 plakje spacecake automatisch een kansloze zwerver wordt, of dat recreatief gebruik van xtc je hersens sloopt tot je analfabeet wordt.

  De praktijk is dat iedere dag een zak chips slechter voor je is dan 1x in de week een pilletje. Zo lang er geen politici te vinden zijn die a) weten waar ze het over hebben en b) dat gewoon toe durven geven dat ze ook wel eens wat geprobeerd hebben zal deze discussie nooit realistisch gevoerd kunnen worden.

  Terwijl er in de praktijk maar 1 oplossing is. Alles legaliseren en er gewoon belasting op heffen. Net als met slopers 1 en 2. Tabak en alcohol.

 3. Meester Proper

  De kop boven dit stukje strookt niet met de inhoud, Chant@l.

 4. Meester Proper

  De kop boven dit stukje strookt niet met de inhoud, Chantal.

Reacties niet toegestaan