CDA-gedeputeerden in Brabant stappen op vanwege de boeren

Twee CDA-gedeputeerden van de provincie Noord-Brabant hebben per direct hun ontslag ingediend vanwege het landbouwbeleid. Renze Bergsma en Marianne van der Sloot laten weten niet meer "geloofwaardig" te kunnen functioneren, omdat de verschillen tussen de opvattingen van de CDA-fractie en het bestuursakkoord te groot zijn geworden.

Het college in Brabant bestaat naast het CDA uit VVD, D66, GroenLinks en PvdA. Dat kreeg de afgelopen tijd veel kritiek vanuit de agrarische sector, omdat veehouders uiterlijk 1 april 2020 nieuwe vergunningen moeten hebben aangevraagd voor milieuvriendelijkere stalsystemen. Boeren willen langer de tijd. Ook het CDA wil hen meer tijd gunnen, maar de andere coalitiepartijen gaan daar niet in mee.

VVD-gedeputeerde Christophe van der Maat laat weten nu niet te gaan onderhandelen over een nieuw provinciebestuur. "De politiek moet nu niet met zichzelf bezig zijn, maar met het oplossen van een impasse die heel Brabant treft. Wij wachten de wijze waarop de CDA-fractie met deze situatie omgaat af." De taken van Bergsma en Van der Sloot worden binnen het college opgevangen.