Deze mensen kochten voor een euro een huis op Sicilië. Hoe is het nu met hen?

Italiaanse dorpjes als Mussomeli en Sambuca waren begin dit jaar wereldnieuws, omdat ze huizen te koop aanboden voor slechts 1 euro. De belangstelling was groot. Maar gingen de geïnteresseerden daadwerkelijk over tot de aanschaf van zo'n bouwval? En hoe is het nu met hen? CNN zocht er enkelen op. Van dramatische Ik Vertrek-scenario's is geen spoor te bekennen: stuk voor stuk zijn de kopers enthousiast.

Er is echter één bezwaar. Alle geïnterviewden gebruiken de woning als vakantiehuis. En dat was nu net niet de bedoeling van de gemeenten die hun huizen in de uitverkoop deden. Die wilden juist de gemeenschap nieuw leven inblazen, weer kinderen op de scholen en spelers bij de voetbalclub. Dat gaat op deze manier niet gebeuren.

Beter dan gedacht
Morgane Guihot (27) uit Nantes is een van de mensen die eigenaar wist te worden van zo'n spotgoedkoop vakantiehuisje. Samen met haar man kocht ze voor een appel en een ei een woning in Mussomeli. "Het dorp is vlakbij prachtige Siciliaanse bestemmingen en niet geïsoleerd zoals veel andere plaatsen. Hier is alles wat je nodig hebt, winkels, supermarkten. Je kunt een cool leven leiden hier. Het is gewoon geweldig," zegt ze blij.

Er waren zelfs geen onaangename verrassingen. "Iedereen was erg aardig voor ons. De vrouw van het makelaarskantoor hielp ons bij elke stap met het papierwerk en de vertaling. Het ging beter dan gedacht. En zelfs ons huis hadden we in een slechtere staat verwacht." Hun 50 vierkante meter grote huisje is bijna af, alleen de badkamer nog. "Het terras heeft een nog veel mooier uitzicht dan ik hoopte," klinkt het.

Om de hoek
De Belgische zakenman Patrick Janssen die eveneens in het plaatsje neerstreek heeft iets meer betaald voor zijn vakantiehuis. Voor 10.000 euro kocht hij een ruime woning, die nog in goede staat verkeert. Ook hij is enthousiast. "In twee uur tijd vliegen we naar Catania. Dat is een groot pluspunt. Het ligt om de hoek." Mussomeli is een andere wereld vergeleken met het drukke Brussel, vindt de zakenman. "Mensen in België relaxen nooit. Het leven is hier simpeler. Het stadje is schattig en de omliggende natuur is spectaculair. Het is perfect om de batterij weer op te laden."

Ook voor Janssen waren er weinig problemen. Het papierwerk was eenvoudiger dan hij verwachtte gezien de slechte reputatie van Italië. "Eigenlijk was ik nogal verrast dat het kopen en renoveren van een huis zoveel makkelijker gaat op Sicilië dan in België."

Op goed geluk
De Amerikaanse financieel adviseur Meredith Tabbone is een van de zestien mensen die een woning in Sambuca wist te bemachtigen. Nadat de belangstelling immens bleek, besloot de burgemeester de huizen in zijn dorp te veilen. Voor iets meer dan 5.000 euro kocht Tabbone een huis zonder het gezien te hebben. "Ik heb het gegoogeld, maar had geen idee hoe het eruit zou zien. Uiteindelijk was het veel mooier dan ik dacht. Het balkon is leuker." Ook zij liep niet tegen bureaucratische problemen aan. "Mensen denken dat het papierwerk moeilijk is, maar dat is het echt niet. Het ging allemaal heel gemakkelijk. Iedereen zei: het zal niet eenvoudig zijn. Maar dat was het wel."

Behulpzaam
Zakenman Muhammad Ramzan, die in het Verenigd Koninkrijk woont, is eveneens lovend over het proces. "Het kan lastig zijn als je uit een ander land komt. Maar de medewerkers van het makelaarskantoor leken me heel betrouwbaar. Ze waren behulpzaam en vertaalden alles. Het koopcontract werd ook in het Engels opgesteld," legt hij uit. "Er is hier geen maffia. Mensen vertellen veel slechte verhalen. Er is dit vooroordeel dat Sicilië één grote Godfather-film is. Maar er is hier geen gevaar. Alles is stil en veilig."

Bron(nen):   CNN