8 psychologische trucjes zodat mensen je sneller aardig vinden

We vinden het fijn als andere mensen ons aardig vinden. Vaak gebeurt dat vanzelf, maar lukt het even niet dan zijn er genoeg psychologische trucjes die je kunnen helpen. Volgens de wetenschap doe je er goed aan om deze acht dingen in gedachte te houden:

 1. Spiegelen
  We hebben een voorkeur voor mensen die op ons lijken. Door de lichaamstaal en het taalgebruik van je gesprekspartner subtiel te imiteren, bereik je dan ook eerder een connectie.
 2. Geef niet te veel complimentjes
  Mensen vinden je het aardigst als je begint met een compliment, maar ook iets negatiefs durft te zeggen. Zo hebben ze het gevoel dat ze je voor zich hebben gewonnen, maar geloven ze ook dat je eerlijk bent.
 3. Vertel iets persoonlijks
  Durf je kwetsbaar op te stellen door iets persoonlijks te vertellen. Het nodigt de ander uit dat ook te doen, waardoor de relatie versterkt en verdiept.
 4. Laat de ander praten
  Mensen hebben uiteindelijk maar één favoriet gespreksonderwerp en dat zijn ze zelf. Laat de ander dus lekker veel over zichzelf vertellen en diegene vindt je ongetwijfeld aardig (of jij de ander dan ook nog aardig vindt, is een tweede).
 5. Wees grappig
  Niet iedereen is geboren met een enorm gevoel voor humor, maar af en toe iets grappigs zeggen, helpt wel bij het onderling contact. We houden nu eenmaal niet zo van saaie mensen.
 6. Zoek naar gedeelde waarden
  Verschil je sterk wat politieke voorkeur betreft dan heeft het geen zin om daar een discussie over te beginnen als je elkaar nog nauwelijks kent. Beter ga je op zoek naar dingen die jullie wel delen, je muzieksmaak bijvoorbeeld.
 7. Wees vrolijk
  Van zeurpieten wordt niemand blij. Wil je aardig worden gevonden, zet dan je vrolijke gezicht op, lach veel en praat enthousiast.
 8. Breng tijd samen door
  Simpelweg door meer tijd samen door te brengen, ga je elkaar aardiger vinden. Veel van je huidige vrienden zijn ook maar toevallig op je pad gekomen. Je bent heus niet met ze bevriend, omdat ze de áller leukste persoon ooit zijn.

Bron(nen):   IFL Science