Gegijzelde 5-jarige in VS gered

Het 5-jarige jongetje in Midland City in de Verenigde Staten dat dagenlang werd gegijzeld, is maandag gered. De kidnapper is dood. Dat heeft de FBI tijdens een persconferentie bevestigd.

De 65-jarige Vietnam-veteraan Jimmy Lee Dykes schoot dinsdag een chauffeur van een schoolbus dood en trok de jongen toen uit de bus. Dykes hield hem gegijzeld in een ondergrondse bunker in het dorp in de staat Alabama.

De politie was erin geslaagd een verborgen camera in de bunker te installeren en bestormde die nadat de gijzelnemer op de beelden met een vuurwapen was gezien. Over de reddingsoperatie liet de lokale sheriff geen verdere details los, ook niet of de jongen het doden van Dykes had gezien. Buren zeiden een harde knal te hebben gehoord.

De jongen, Ethan, is lichamelijk in orde, maar wordt wel in een lokaal ziekenhuis onderzocht. In de ruim 1 meter diepe bunker waren verwarming, dekens en elektriciteit aanwezig. Explosievenexperts zullen de bunker doorzoeken op aanwezigheid van explosieven. Het onderzoek op de plaats delict kan volgens de sheriff nog wel enkele dagen duren.

Buren noemden de Vietnam-veteraan 'paranoïde'. Zij zeggen gezien te hebben dat hij eens een hond sloeg met een loden pijp. Ook zou hij gedreigd hebben op mensen te schieten, zodra zij op zijn terrein kwamen.