Doemdenkers willen dit niet weten: ‘t Gaat picobello met de meeste ijsberen (video)

Wie twijfelt er aan? IJsberen sterven langzaam maar zeker uit. Ze zijn het 'levende' bewijs van de rampzalige invloed van de opwarming van de aarde. Iedereen kent het plaatje van de zielige ijsbeer op de miniscule ijsschots. Wie dat beeld koestert, moet niet verder lezen. Wie wil weten hoe goed het op de meeste plaatsen met ijsberen gaat, moet wél verder lezen. De boodschap van ijsberentellers: 'There is no doom and gloom'. Zelf zien? Tik bij google eens de vraag in 'How are polar bears doing?' en je ziet de resultaten. De krantenkoppen (vertaald uit 't Engels): 'Het gaat best goed met de ijsberen', 'Groeiend aantal ijsberen verbaast doemdenkers' en 'De ijsberen zijn niet in gevaar'. De krant Globe & Mail citeert  eskimo's die verslagen van pessimistische onderzoekers weerspreken. Alleen in Canada zijn naar schatting 15-duizend ijsberen. "Dat zijn er waarschijnlijk meer dan er ooit geweest zijn', zegt een onderzoeker. Een verslaggever van de Wall Street Journal schrijft dit weekeinde over zijn opracht om de ondergang van de ijsbeer te beschrijven. Dat artikel wilde - ook na maanden van onderzoek -maar niet lukken. Hij hoorde een sombere milieu-activist zeggen: 'Zo zielig. Ze zijn nog nooit zo mager geweest".  Maar een bioloog die ijsberen bestudeert is opgewekt: 'Ze zijn in geen jaren zo vet geweest'. De verslaggever zelf concludeert: 'De mensen die in ijsberenland wonen zeggen het: We hebben nog nooit zo veel ijsberen gezien.' De fameuze BBC-serie 'Frozen planet' vertelt nog het pessimistische verhaal:

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. MarkM

  Gemakzuchtige tweedehandsjournalistiek. Op het gemak een beetje rondsurfen n.a.v. iets wat je ergens gelezen hebt en daar een verhaaltje van maken. Vereist niet veel tijd en moeite en je hoeft er de deur niet voor uit.

  • Roeland Heijne

   euh..daar draait het hier volledig om volgens mij. Copy paste journalistiek..

   (in antwoord op MarkM)
  • RhodBerth

   Ik begrijp dat u het met de booschap niet eens bent, maar geen argumenten tegen de boodschap kon vinden en daarom maar de boodschapper aanvalt?

   (in antwoord op MarkM)
 2. Desperanto

  Is niet de reden dat er meer ijsberen worden gezien gelegen in het feit dat het oorspronkelijke leefgebied van de ijsbeer steeds kleiner wordt en ze daarom maar richting bewoonde gebieden trekken om toch nog iets te happen te vinden?

  • RhodBerth

   Interessante vraag.
   Als het gaat om ‘we hebben nog nooit zoveel beren gezien’ dan is dat idd een kul-argument. Dat is net zo subjectief als het ‘ze zijn nog nooit zo mager geweest’.
   Maar als er echte tellingen zijn geweest die het hele poolgebied bestrijken, dan is dat wel goed onderbouwd en relevant.

   (in antwoord op Desperanto)
  • Bataviawillem

   Nee.
   Het leefgebied word groter, omdat eskimo’s uit het noorden vertrekken en in aantal dalen.

   (in antwoord op Desperanto)

Reacties niet toegestaan