Laatste verzorgingshuis sluit in 2020 de deuren

De verworvenheden van de maatschappij die in decennia zijn opgebouwd worden in rap tempo afgebroken. Zo dreigen verzorgingshuizen op korte termijn uit Nederland te verdwijnen. Dat meldde Nieuwsuur op basis van een schatting van adviesbureau Berenschot. Door het huidige kabinetsbeleid hebben steeds minder mensen recht op een plek in een kostbare zorginstelling. Volgens het onderzoek van Berenschot sluit het laatste verzorgingshuis in 2020 de deuren. Alle 800 verzorgingshuizen moeten verdwijnen. Inmiddels staan er al verzorgingshuizen leeg. Ook worden nieuwbouwprojecten op het laatste moment afgeblazen, terwijl de vergrijzing alleen maar zal toenemen. Het kabinet wil dat ouderen langer thuis blijven wonen met hulp van thuiszorg of familie. Verpleeghuizen zullen wel blijven bestaan, voor mensen die intensieve zorg nodig hebben vanwege ernstige lichamelijke beperkingen of zware dementie. Onderzoeker Wine te Meerman van Berenschot: 'Ik denk dat veel mensen nog niet beseffen hoe ingrijpend dit beleid is. De gevolgen zijn volgens mij niet goed genoeg doordacht. Het gaat iets te drastisch.'

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jannie Ooms

  Ik hoop nooit in een verzorgingshuis te belanden. Laat ik dat voorop stellen. Maar misschien is het te zijner tijd wel nodig, als ik oud en krakkemikkig ben. Maar als er dan geen verzorgingshuizen meer zijn, dan, wie verzorgt me dan?

  Drie dochters heb ik. Twee ervan wonen op resp 100 tot 150 km ver weg. De derde woont weliswaar op 25 km afstand, maar is gescheiden, heeft jonge vier kinderen en een baan. De gemeente rekent op mantelzorg die de thuiszorg bijstaat. En klopt natuurlijk bij de dichtsbijzijnde dochter aan. Wat moet ze met mij? Ze heeft asoluut geen tijd om elke dag op en neer te rijden om mamma te verzorgen. Moet ze me in huis nemen, misschien?

  Het heeft mij altijd vreselijk geleken mijn ouders in huis te moeten nemen. Gelukkig wilden zij dat zelf ook onder geen voorwaarde. Dat zit niet in onze cultuur, en bovendien zijn onze huizen er doorgaans niet op gebouwd: te klein. Ze zijn rond hun tachtigste ‘verzorgd’ gaan wonen, zoals zij dat noemden, en hebben het altijd erg naar hun zin gehad in het verzorgingshuis. Ze zijn heel oud geworden.

  Ik heb altijd gezworen dat ik mijn kinderen nooit tot last zal zijn. Ik heb ze weliswaar op de wereld gezet, maar daar hebben zij zelf niet om gevraagd. Echter, de huidige plannen lijken als consequentie te hebben dat ik straks van hen afhankelijk ben in plaats van dat ik terecht kan in een verzorgingshuis. Misschien kan ik maar beter niet zo oud worden dat het zover komt. Dat is beter voor de schatkist ook.

  • Prikker

   Tsja, ik heb geen kinderen… ik hoop dat de pil van drion tegen die tijd vrij beschikbaar zal zijn… maar ook dat zal wel niet mogen.

   (in antwoord op Jannie Ooms)
 2. knier

  Je zou het ook eens anders kunnen gaan bekijken,een Nigeriaan vertelde me eens dat hij zo op keek van de NL samenleving,hij zei;”Hier ligt de hond op de bank en oma in een hok,in mijn land ligt de hond in een hok en oma op de bank”.
  Ergens had hij wel een punt.

  • Prikker

   Ik heb vijf jaar lang mijn toenmalig aanvankelijk licht dementerende moeder in huis gehad, tot het niet meer ging (midden in de nacht belde ze buiten staand aan de voordeur aan verdwaald in haar nachtkleding, de buren kwamen haar af en toe thuis terugbrengen, alle keukentoestellen zaten vol koffie, als ik ze al kon terugvinden want ze zette ze op de vreemdste plekken terug, vele nachten het beddegoed moeten verschonen vanwege ‘ongelukjes’ etc etc)… geloof me, daar ga je als familielid compleet mentaal kapot aan als je dat zelf moet doen…. en daarnaast ook nog je baan wil vervullen.

   Dit is een vreselijk verschrikkelijk en slecht plan van de overheid dat ècht vele mensen het leven kapot gaat maken omdat het onmogelijk door families zelf uitgevoerd kan worden in onze maatschappij zoals de regering dat wil (=allemaal aan ‘t werk).
   Het ergste vind ik nog dat de overheid dit al uitvoert zonder dat hier enige maatschappelijke discussie over gevoerd is of aanzet toe gegeven wordt.

   (in antwoord op knier)
 3. Genuine_Defector

  Wie wil er überhaupt zo oud worden dat ie verzorgd moet worden? Mij niet gezien.

  Ik weet ook niet of dit wel een overheidstaak moet zijn. Kinderen moeten dat – zoveel mogelijk – doen of anders moet je zorgen dat je zelf voldoende (spaar)geld hebt om het te bekostigen. Die verzorgingsstaat is wel leuk en zo, maar inmiddels is wel gebleken dat het volstrekt onbetaalbaar is. En dan moet je ergens in snijden. Denk dat dit nog maar het begin is.

  Net als kindertoeslag en -opvang. Dat hoeft ook niet gesponsord te worden uit de staatskas. Als je zo nodig kinderen wil, moet je dat zelf kunnen bekostigen. Anders moet je er sowieso niet aan beginnen.

  Verschil is natuurlijk wel dat je zelf voor kinderen kiest, en voor ouder worden niet. Feit is echter wel dat we massaal te oud worden. En de rek is er nog niet eens uit. Maar ik kan nou niet zeggen dat de laatste jaren van mijn opa in zo’n verzorgingstehuis nu zo waardevol zijn geweest. Integendeel. Voor mij hoeft dat in ieder geval niet tegen de tijd dat ik zo oud ben. Je leven heeft dan toch geen enkele waarde meer. Beetje op 10 hoog uit het raam kijken de hele dag, voor zover je nog kunt zien natuurlijk. Vreselijk.

  • Jannie Ooms

   In plaats van op 10-hoog uit het raam te gaan zitten kijken, zou iemand natuurlijk ook op 10-hoog uit het raam kunnen springen. Dat ruimt lekker op, toch?

   (in antwoord op Genuine_Defector)
 4. Peter Rokers

  Ik wil gewoon thuis in een bed sterven. Oh, is te veel gevraagd geloof ik.

 5. grasspriet

  Het kabinet wil dat iedereen werkt = belasting afdragen = pingpingkassa voor het rijk en het kabinet wil dat iedereen voor zijn ouders zorgt.

  Kabinet, wat zal het zijn? Je zult wel moeten kiezen want ik kan niet tegelijk én werken én voor mijn ouders zorgen.

Reacties niet toegestaan