Minder contacten tussen niet-westerse medelanders en autochtonen

In de afgelopen 15 jaar is het contact tussen niet-westerse groepen en autochtone Nederlanders niet bepaald toegenomen. Het aantal vrijetijdscontacten is de afgelopen 20 jaar ongeveer gelijk gebleven. Van verder gaande integratie lijkt geen sprake, integendeel. Bijna 1/2 van de Turkse Nederlanders krijgt nooit autochtone Nederlanders op bezoek. Begin deze eeuw was dat bij 1/3 zo. De gerichtheid op de eigen herkomstgroep is in de Turkse gemeenschap in de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Ongeveer 1/10 van de Marokkaanse en Turkse Nederlanders huwt met een autochtone Nederlander. Dit is gelijk aan de situatie van 10 jaar geleden. Binnen de Antilliaanse groep wordt veel vaker gemengd gehuwd, maar in vergelijking met 10 jaar eerder is het aandeel huwelijken met autochtone Nederlanders afgenomen. Op het gebied van vriendschappen, bezoek thuis en relaties is er geen ontwikkeling naar meer contact. Lees het SCP-rapport van Willem Huijnk en Jaco Dagevos: ‘Dichter bij elkaar? De sociaal-culturele positie van niet-westerse migranten in Nederland’   Foto: Reyhan Orhan

Bron(nen):   Sargasso      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Genuine_Defector

  Goh, verrassend.

  Zou het (ook) met de Islam te maken kunnen hebben? Of mag dat niet gezegd worden?

  • Erwin Kwakkel

   Was die islam er 10 jaar geleden nog niet dan? En wat heeft dat met Antillianen te maken, die doen ook mee met de trend. Islam of niet, mensen zullen altijd naar hun eigen herkomstgroep trekken. Blijkbaar krijgt 1/2 van de Turken geen autochtone Nederlanders over de vloer maar zal dat andersom veel anders zijn?

   (in antwoord op Genuine_Defector)
   • Genuine_Defector

    Ik beweer ook niet dat het de enige factor is. Natuurlijk spelen er meer zaken. Maar je kunt moeilijk ontkennen dat de islam voor verdeling zorgt, niet alleen wereldwijd, maar ook op nationaal niveau bij een groot deel van de autochtone Nederlanders.

    Maar goed, ik heb zelf ook geen moslimvrienden. Ook geen behoefte aan. Maar ik heb ook geen behoefte aan SGP-ers als vrienden. Of andere religieuze idioten.

    (in antwoord op Erwin Kwakkel)
  • Oh_Oh_SarCastro

   Ja… die antillianen en hun religie altijd. Ik kan het ook niet uitstaan!

   (in antwoord op Genuine_Defector)
 2. Bert Hilhorst

  Het blijft kwakkelen met die allochtonen

 3. Herman Cain

  blijft een raar volk die hollanders, apartheid en discriminatie zit in het bloed.

Reacties niet toegestaan