16 miljoen mensen: heel noord Italië afgesloten van de buitenwereld

Samenleving
door anp
zondag, 08 maart 2020 om 5:32
noodmaatregelen in meer italiaanse provincies1583642409
Italië heeft besloten de Noord-Italiaanse regio Lombardije op slot te zetten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook veertien provincies in andere regio's mag niet meer in- of uitgereisd worden, maakte de Italiaanse regering in de nacht van zaterdag op zondag bekend. De maatregel treft ongeveer zestien miljoen mensen.
Het gaat naast Lombardije om de provincies Modena, Parma, Piacenza, Emilia-Romagna, Rimini, Pesaro en Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Ossola, Vercelli, Padua, Treviso en Venetië.
Conte zag zich genoodzaakt te reageren, nadat in Italiaanse media al berichten naar buiten kwamen over nieuwe quarantainegebieden. Scholen en veel kroegen blijven door het hele land dicht. Mensen wordt aangeraden thuis te blijven. De maatregelen gelden tot ten minste 3 april. Bars en restaurants blijven open, maar moeten ervoor zorgen dat iedereen minstens een meter uit elkaar zit. Tot nu toe had Italië elf dorpen met een gezamenlijke bevolking van 50.000 mensen in de regio Lombardije en delen van het gebied rond Venetië in quarantaine geplaatst.
De belangrijkste stad in de regio Lombardije is Milaan. Het is de Italiaanse financiële hoofdstad en heeft een bevolking van iets minder dan 1,4 miljoen mensen. In de hele regio Lombardije wonen 10 miljoen mensen.
Zaterdagavond werd bekend dat het aantal in Italië geconstateerde gevallen van het nieuwe coronavirus was gestegen tot 5883. In totaal zijn 233 mensen overleden. Van alle patiënten zijn er 589 volledig hersteld.