‘Prostitutie 2.0’ onder jongeren in Rotterdam

In Rotterdam zijn naar schatting meer dan 1000 jongeren in de leeftijd van 13 tot 25 betrokken bij een nieuwe vorm van ‘prostitutie’. Ze verkopen hun lichaam of dwingen meisjes tot seks om er naaktfoto’s van te maken en via sociale media te verspreiden. Dat concludeert de Rotterdamse Jongerenraad op basis van een recent onderzoek. Ze interviewden 45 jongeren, van wie er 36 zeiden weleens betrokken te zijn geweest bij deze praktijken. Het aantal geïnterviewde jongeren is geëxtrapoleerd om te kunnen stellen dat het om ruim 1000 jongeren gaat.

Naast seks, fotograferen en doorsturen van foto’s, gaat het ook om het chanteren van elkaar om seksuele handelingen af te dwingen of al dan niet gedwongen groepsseks. Soms is er sprake van seks die wel onder de strikte noemer van prostitutie valt, omdat er geld, drank, beltegoed of drugs tegenover staan, maar in een aantal gevallen gaat het eerder om intimidatie, seksueel misbruik en geweld.

De ‘prostitutie 2.0′, zoals de raad het noemt, gebeurt niet alleen bij de jongeren thuis maar ook in de openbare ruimte. Iedere deelgemeente in Rotterdam heeft minimaal een plek waar dit soort praktijken regelmatig plaatsvindt’, aldus Luuk Wijnhold, voorzitter van de jongerenraad. Deze blijven veelal verborgen voor hulpverleningsinstanties. Slachtoffers worden geselecteerd via social media en internetfora, waarna het contact zich al snel verplaatst naar berichtendiensten, zoals WhatsApp of Blackberry Messenger.

GGD en politie zijn bekend met het fenomeen. De cijfers waarover de gemeente beschikt wijken echter nogal af van die van de raad.

Bron(nen):   de Volkskrant      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. catchit64

  Zijn er in Rotterdam geen “ouders”?

  • meesan

   In dorpen gebeuren dit soort dingen natuurlijk niet, da’s echt exclusief iets voor de grote stad…

   Maar zonder gekheid, een steekproefgroep van 45 personen is veel te klein om er wat voor conclusies dan ook uit te trekken.

   (in antwoord op catchit64)
 2. Diederdick

  Cijfers zijn geëxtrapoleerd; leugens, grote leugens en statistieken.

  Blijkbaar moet de jongerenraad haar subsidie verdedigen of verhoogd zien?

 3. Remco Heijt

  Je zult toch je geld moeten verdienen; banen zijn er niet voor jongeren en de bijstand heeft de overheid voor jongeren afgeschaft.

 4. John

  Paar hangplekken bezocht, babbel gemaakt. 45 proefpersonen. calculator uit de broekzak. representatief verslag. Not! Gelukkig maar.

 5. coenders39

  dit is geen onzin, jeugd is zeer inventief en social media neemt een enorme vlucht.
  Heleboel mensen hebben weinig tot geen idee hoe anders het leven in een grote stad is.

Reacties niet toegestaan