Burgemeester van Haren stapt op

Tijdens een extra raadsvergadering over het rapport van de commissie Cohen over project X heeft burgemeester Rob Bats van Haren zijn ontslag aangeboden. Hij legt per 1 april zijn functie neer. Bats had het rapport vorige week woensdag al in handen en heeft daaruit zijn conclusie getrokken. 'Om als burgemeester in Haren met de enorme uitdagingen die er liggen om te kunnen gaan en om daaraan leiding te kunnen geven, moet je volle steun en draagvlak hebben', verklaarde hij. 'Ik ben er sinds vorige week woensdag van overtuigd en vastbesloten dat ik dat niet meer kan als uw burgemeester.' De toon van het vorige week gepresenteerde rapport over de rellen viel Bats tegen. 'Die lag meer bij de burgemeester dan ik had gedacht.' Ook stelt hij een aantal conclusies uit het rapport-Cohen 'ter discussie'. Bats gaf in zijn verklaring meermaals aan beschikbaar te zijn voor Haren en andere gemeenten om mee te denken over oplossingen voor problemen waar hij tijdens de rellen tegenaan liep.

Bron(nen):   Reformatorisch Dagblad      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Genuine_Defector

  Nou, Cohen kan weer eens tevreden achterover leunen en aan zijn thee nippen. Dat heeft-ie toch maar weer mooi geflikt.

  Met het opstappen van de burgemeester is het probleem opgelost dat een groot deel van de jeugd het blijkbaar normaal vindt om met zijn honderden tegelijk tuinen te mollen, winkels te plunderen, auto’s in brand te steken, fietsen te slopen en bij buurtbewoners pure doodsangst te veroorzaken.

  Zou die man zijn eigen onkunde doorhebben?
  Ach, hij heeft dik gecasht. Het zal hem verder worst wezen.

  • Jannie Ooms

   U lijkt niet te hebben begrepen wat de opdracht was van Cohen: het inventariseren van de gang van zaken voor en tijdens de rellen. Dat leidde tot de harde conclusie dat de ‘driehoek’ stevig had gefaald. Vrij uniek in ons polderende landje.

   Blijkt uit die conclusie dan ook nog eens de onkunde van Cohen? Hij had toch niet de opdracht om het probleem van de losgeslagen jeugd op te lossen?

   Het rapport is niet goedkoop geweest, dat ben ik met u eens. Maar dat is een heel andere zaak.

   (in antwoord op Genuine_Defector)
   • Genuine_Defector

    Ja, dat snap ik ook wel. De hele insteek van die commissie was van meet af aan al fout. Dat riep ik destijds voordat de commissie überhaupt was ingesteld ook al.

    Maar daar heeft Cohen dus lak aan. Die kan dat niets schelen. Iedereen weet dat er fouten zijn gemaakt en de politie e.d. beter werk hadden moeten doen. Daar heb je echt geen commissie voor nodig om dat te concluderen.

    Maar dát kan Cohen dus niets schelen. Die grijpt zo’n dikbetaalde, overbodige taak met beide handen aan. Hij had ook kunnen zeggen: die commissie doet er niet toe, die is irrelevant. We moeten dit anders doen.
    Maar dat zegt ie niet.

    Dat bedoel ik met onkunde, de relevantie – of eigenlijk het gehele gebrek eraan – van zo’n commissie niet op waarde kunnen schatten. Want nu zitten ‘we’ met een peperduur rapport waar verder niets mee gedaan wordt en conclusies instaan die een vijfjarige had kunnen bedenken. Dit prutswerk belandt dus ergens tussen de megastapel andere prutsonderzoeken die in het overheidsarchief stof liggen te happen.

    (in antwoord op Jannie Ooms)
    • Genuine_Defector

     Laat ik ter aanvulling daarvan zeggen dat Cohen deze riante vergoeding wat mij betreft dubbel en dwars had mogen opstrijken als hij onderzoek had gedaan naar de echte oorzaken van dit probleem. Als we nog iets willen overhouden aan deze ellende, moet je naar de relevante oorzaken kijken; waarom vertoont een groot deel van de jeugd dit gedrag? Waarom vinden ze het normaal om pure doodsangst en paniek te zaaien onder de lokale bewoners, waaronder (hoog)bejaarden en zeer jonge kinderen. Beseffen ze überhaupt wel wat ze aanrichten? En waarom hebben de ouders van deze criminelen in de eerste plaats kinderen genomen? En hoe kan het dat ze zo gefaald hebben in de opvoeding?

     Dat zijn vragen waar je wat aan hebt, wil je hier iets nuttigs aan overhouden. Niet dat de burgemeester gefaald heeft, of de politie harder had moeten optreden. Dat ziet iedereen wel. Wat mij betreft hadden ze al dat tuig terug de trein in geschopt en de deuren op slot gedaan. Maar ja, dan was die trein – en waarschijnlijk ook het personeel – weer gesloopt. Want tuig blijft tuig. En er moet iets kapot.

     (in antwoord op Genuine_Defector)
     • John

      Waarom hebt u zich met uw autoriteit en kennisachtergrond niet meteen spontaan opgeworpen als de beste man om het Probleem van Haren nog voor het ontstaan in de kiem te smoren? Alle YOLO debutanten voorgoed angstig in hun schulp gejaagd?
      Opstelten zit dringend om zo iemand verlegen, dan had die commissie van Cohen nooit bestaan.
      Commentaartjes schrijven achteraf, dat kunnen we allemaal, Nederlanders als de beste en zo te zien bent u een prachtig voorbeeld.

      (in antwoord op Genuine_Defector)
    • John

     U bent wel een erg halsstarrige gelijkhebber, freesurfen op het anti-Cohen sentiment is nog erger dan de burgemeester van Haren natrappen. Ik zit te denken in welke politieke hoek ik u moet plaatsen, niet zo’n erg opbouwende vrees ik.

     (in antwoord op Genuine_Defector)
   • John

    Klopt, het rapport is precies wat het is en waarom gevraagd werd. Het is waar dat je daarmee de YOLO jeugd niet meteen in het gareel brengt, maar welke onnozelaar had dit van dat rapport verwacht? Dat wat niet de (onmogelijke) opdracht. Mijn enig bezwaar is dat het 5 maanden heeft moeten duren, dat laat een onbevredigd gevoel na.

    (in antwoord op Jannie Ooms)
  • John

   Ik heb nergens gelezen dat Cohen het aftreden van de burgemeester als oplossing heeft gesuggereerd. Het Cohen afzeiken heeft nu toch eindelijk wel eens zijn hoogtepunt gehad? Opstelten heeft hem gewoon een kunstje geflikt, nog incompetenter, maar niemand die dat aan de kaak stelt.

   (in antwoord op Genuine_Defector)

Reacties niet toegestaan