Waarom het Griekenland wel lukt om het coronavirus snel in te dammen

Samenleving
dinsdag, 14 april 2020 om 11:30
welingelichtekringen header 1
Ondanks een schuldenberg en een wankele gezondheidszorg slaat Griekenland zich wonderwel door de coronacrisis heen. Door vroege maatregelen lukte het de Grieken om het virus snel in te dammen.
Maandag waren er slechts 2.145 bevestigde coronagevallen en 99 doden op een bevolking van ruim 11 miljoen mensen. Dat zijn veel betere cijfers dan in de meeste West-Europese landen.
Het was zeker geen gegeven dat Griekenland zich zo goed zou weten te weren tegen het virus. De Griekse gezondheidszorg was nog lang niet hersteld van de diepe financiële crisis die het land trof.
Zwakke uitgangspositieToen de epidemie in Europa aan kwam, moest de overheid dan ook concluderen dat er in het hele land slechts 560 ic-bedden waren. Het was een harde realiteit die discussies over inperking of groepsimmuniteit overbodig maakte. Griekenland heeft bovendien net als Italië een relatief sterk vergrijsde bevolking. "We waren ons erg bewust van de zwakke uitgangspositie," vertelt dr. Andreas Mentis, hoofd van het Hellenic Pasteur Institute in The Guardian.
"Nog voor de eerste diagnose waren we daarom begonnen met mensen te onderzoeken en isoleren. Inkomende vluchten, vooral uit China, werden gemonitord. Later toen mensen werden gerepatrieerd uit Spanje zorgden we ervoor dat ze in hotels in quarantaine gingen."
Vroege maatregelenEind februari, toen er in Griekenland nog weinig aan de hand was, werden de carnavalsparades gecanceld. Op 10 maart al werden scholen gesloten. Een paar dagen later volgden cafés, restaurants, bioscopen, winkels en musea. Daarmee was het land relatief vroeg met het instellen van maatregelen. Ondertussen werd het aantal ic-bedden bijna verdubbeld.
Inmiddels is Griekenland al over de piek heen en is het nooit tot een echte crisis gekomen. Een knappe prestatie voor een land dat al zo lang moet leven onder barre economische omstandigheden. Ook de coronacrisis zal de Grieken hard treffen. Weinig landen zijn immers zo afhankelijk van toerisme.
Bron(nen): The Guardian